Se cer modificări urgente la programul tomata, astfel încât producția de roșii românești să fie încurajată pe tot parcursul anului. În caz contrar, mulți dintre producători au ajuns să ”vâneze” doar perioadele de producție pentru care se acordă ajutorul de minimis, iar restul anului vom rămâne fără tomate românești în piețe și magazine, avertizează specialiștii în domeniu.
Semnale în acest sens vin și din partea legumicultorilor, dar și din rândurile politicienilor. Președintele OIPA Legume-Fructe, Gheorghe Vlad, a explicat situația în direct la AGRO TV.
”Dacă ministerul ne asculta de la început, cum am vorbit acum câțiva ani, în 2017, noi am spus să coreleze sprijinul la producția valorificată pe documente. Un producător poate să aibă și 10.000, și 20.000, și 1.000 de metri pătrați, să îl stimulezi cu procent din vânzarea vândută pe factură fiscalizată. Se putea lăsa întreaga perioadă a anului; dacă până în luna august se consumau toți banii, stop cadru, nu mai sunt bani, era simplu, nu se supăra nimeni. Dar când obligi fermierul să scoată marfa la 1 iunie, la 15 iunie, la 30 iunie, e o măsură coercitivă. Nu trebuie să-l restricționezi.
Ideea programului a fost să aducă tomate românești și in extrasezon, dar și să extindă suprafața de spații protejate și să crească producția. Dar producătorul român s-a orientat, dacă ministerul a zis 3 tone, face 3 tone și nu-l interesează restul. (…) Acum toată lumea se duce pe 3 tone, apoi închide producția, defrișează și nu-l mai interesează. (…) Va veni perioada când se vor termina tomatele, pe la sfârșitul lui iunie, iar până în august-septembrie nu cred că vom mai vedea roșii românești, pentru că nu există cultura a doua”, a precizat Gheorghe Vlad în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
Semnale cu privire la modificarea programului tomata vin și din Parlament. În urma discuțiilor cu niște legumicultori, senatorul buzoian Vlad Pufu a sugerat că data limită de vânzare a tomatelor din programul de minimis trebuie eliminată.
”Trebuie eliminată data limită de vânzare pe piață. Faptul că sunt obligați să scoată la vânzare legumele într-un termen impus, adică până la 30 iunie, îi îndeamnă pe legumicultorii care nu au cinstea în sânge să forțeze coacerea. În plus, creează o supraproducție, ceea ce determină scăderea prețului, iar de aici apar și îngrijorările fermierilor că nu își vor recupera banii investiți.
E necesară eliminarea obligației de a avea o anumită cantitate/suprafață. Impunerea unui număr minim de kilograme nu face decât să îi încurajeze pe producători să folosească potențiatori pentru a avea cantități mari de legume.
Acordarea subvenției pentru producții timpurii și pentru alte legume, nu doar pentru roșii. E o măsură care duce la o echilibrare a pieței și elimină riscul unei supraproducții”, a precizat senatorul Vlad Pufu.