În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat, marți, 13 februarie, actul normativ prin care Comisia Europeană permite unele derogări de la cerințele GAEC 8.
AgroTV vă prezintă mai jos ce prevede REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/587 AL COMISIEI din 12 februarie 2024 de stabilire a unei derogări de la Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește aplicarea standardului privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (standardul GAEC) 8, datele de eligibilitate a cheltuielilor pentru contribuția din FEGA și normele privind modificările planurilor strategice PAC pentru modificările anumitor eco-scheme pentru anul de cerere 2024:
„Articolul 1 – Derogarea de la prima cerință din standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024
(1) Prin derogare de la prima cerință din standardul privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC) 8, statele membre pot decide ca, pentru anul de cerere 2024, fermierii și alți beneficiari care fac obiectul standardului respectiv să poată îndeplini prima cerință din standardul respectiv prin alocarea unei ponderi minime de cel puțin 4 % din terenul arabil la nivel de fermă:
— zonelor și elementelor neproductive, inclusiv terenurilor lăsate în pârloagă; și/sau
— culturilor fixatoare de azot; și/sau
— culturilor intermediare.
Culturile intermediare și culturile fixatoare de azot se cultivă fără utilizarea produselor de protecție a plantelor. Statele membre utilizează un factor de ponderare de 1 pentru culturile intermediare.
Deciziile luate de statele membre în vederea aplicării alineatului (1) se aplică de la 1 ianuarie 2024.
(2) În scopul eco-schemelor menționate la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2021/2115 și al angajamentelor în materie de agromediu, climă și al altor angajamente în materie de gestionare menționate la articolul 70 din regulamentul respectiv și stabilite de statele membre în planurile lor strategice PAC, pentru anul de cerere 2024, statele membre care iau deciziile menționate la alineatul (1) din prezentul articol se asigură că, în cazul în care un fermier decide să respecte prima cerință din standardul GAEC 8, pe baza cerinței menționate la alineatul (1), plățile se efectuează numai pentru angajamentele care depășesc cerința respectivă, astfel cum se prevede la articolul 31 alineatul (5) primul paragraf litera (a) și la articolul 70 alineatul (3) primul paragraf litera (a) din regulamentul respectiv.
Articolul 2 – Termen, notificarea deciziilor și aplicarea acestora
În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, statele membre care decid să recurgă la derogarea menționată la articolul 1 alineatul (1) notifică Comisiei decizia luată în temeiul articolului respectiv prin intermediul sistemului informatic pus la dispoziție de Comisie în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/1185.
Statele membre includ decizia luată în temeiul articolului 1 alineatul (1) din prezentul regulament în secțiunea 3.10 privind condiționalitatea și standardul GAEC din planurile strategice PAC ca parte a primei cereri de modificare a planului strategic PAC în conformitate cu articolul 119 din Regulamentul (UE) 2021/2115, după notificarea în conformitate cu primul paragraf.
Deciziile luate în temeiul articolului 1 alineatul (1) din prezentul regulament nu fac obiectul aprobării Comisiei menționate la articolul 119 alineatul (10) din Regulamentul (UE) 2021/2115. Statele membre care recurg la derogarea menționată la articolul 1 alineatul (1) includ date privind utilizarea derogării în raportul anual privind performanța menționat la articolul 134 din Regulamentul (UE) 2021/2115, care trebuie prezentat până la 15 februarie 2025.
Articolul 3 – Derogări de la articolul 86 alineatul (2) și de la articolul 119 din Regulamentul (UE) 2021/2115 pentru anul de cerere 2024
(1) Prin derogare de la articolul 119 din Regulamentul (UE) 2021/2115 și fără a aduce atingere dispozițiilor de la articolul 1 alineatul (2), statele membre care decid să recurgă la derogarea menționată la articolul 1 alineatul (1) pot, fără aprobarea prealabilă a Comisiei, să efectueze și să aplice modificări ale eco-schemelor menționate la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2021/2115, stabilite în planurile strategice PAC, bazate pe prima cerință din standardul GAEC 8 ca o condiție de referință, în ceea ce privește anul de cerere 2024.
Aceste modificări se limitează la elementele eco-schemelor menționate la primul paragraf care sunt strict necesare pentru a asigura faptul că fermierii care își asumă angajamente în cadrul eco-schemelor respective pot să combine respectivele angajamente cu opțiunile pentru îndeplinirea primei cerințe din standardul GAEC 8 prevăzute la articolul 1 alineatul (1).
(2) Statele membre stabilesc data de începere a aplicării modificărilor menționate la alineatul (1) astfel încât să le acorde fermierilor suficient timp pentru a ține cont de modificările respective.
(3) Statele membre notifică Comisiei modificările menționate la alineatul (1) până la momentul în care încep să le aplice. Notificarea este transmisă cu ajutorul sistemului de schimb electronic de date „SFC2021”. Notificarea conține o descriere a modificărilor eco-schemelor menționate la primul paragraf și o explicație a motivelor pentru care respectivele modificări sunt strict necesare, astfel cum se solicită la alineatul (1).
(4) Statele membre pot folosi derogarea menționată la alineatul (1) doar o singură dată.
(5) Statele membre includ modificările menționate la alineatul (1) în următoarea cerere de modificare a planului strategic PAC în conformitate cu articolul 119 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/2115.
(6) Prin derogare de la articolul 86 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/2115, cheltuielile care devin eligibile ca urmare a modificărilor planurilor strategice PAC menționate la primul paragraf sunt eligibile pentru o contribuție din FEGA de la data notificării menționate la alineatul (3).
Articolul 4 – Intrare în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, stipulează actul normativ în care se mai precizează că „prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre”.