Moment crucial pe piața cerealelor! Ce se întâmplă azi cu prețurile

3

Bursele internaționale de cereale ar putea să se ”înroșească” din nou azi, după ce un serviciu din cadrul Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) va publica raportul privind producțiile de cereale estimate pentru anul 2024 în SUA. Potrivit specialiștilor, toate semnele indică spre o creștere a stocurilor americane, ceea ce ar conduce, automat, către o scădere a prețurilor cerealelor pe burse.

Într-o analiză detaliată prezentată în emisiunea ”Agricultura la Raport”, fondatorul AGRI Column, Cezar Gheorghe, a explicat ce înseamnă acest moment pentru piața cerealelor.

”La orele 19:00, ora României, North American Statistical Services (NASS), un serviciu al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, va genera o proiecție despre ce vor însămânța fermierii americani. Este extrem de important pentru că îți dă o previziune, și cum știm că de acolo se cam dă ora exactă, prin Chicago Board of Trade, de acolo se va deplasa piața. Cum se va deplasa rămâne să aflăm la orele 19:00.

La prima vedere, există niște informații care transpiră în mediul nostru și avem următoarea indicație: grâul se va însămânța cu mai puțin de 874.000 de hectare pe teritoriul SUA. (…) Ne indică un plus de 2,7 milioane de tone față de sezonul precedent. Ne uităm și la stocurile de final, care indică un plus de 2,8 milioane de tone. Una peste alta, avem o creștere în nivelul de stocuri nord-americane de 11%; este un factor pe care l-aș numi, la prima vedere, de scădere pentru grâu, dar nu aș dori să spun acest lucru, pentru că avem niște probleme aici, în Uniunea Europeană: ploile excesive din Franța și Marea Britanie. Deja condiția grâului în Franța este pusă în pericol, în sensul de randament și calitate. Marea Britanie băltește, la fel și țările baltice. În Rusia avem niște probleme în partea de sud, cu aportul de apă. Nu e dramă, dar e un factor care trebuie urmărit.

Mai este un factor care trebuie analizat: trebuie să compari stocurile la 1 martie 2024 cu stocurile de la 1 martie 2023. Aici vedem că avem un surplus în recolta americană, în materie de stocuri (…), ceea ce va conduce automat la o ședință tehnică pe Chicago Board of Trade, de scădere a indicațiilor în perioada următoare”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În legătură cu situația României privind prognozele pentru grâul care se va recolta anul acesta, datele actuale indică o producție totală care ar putea depăși 11 milioane de tone la nivelul întregii țări.

”Am un prieten din Franța, profesionist desăvârșit, care vine în fiecare an în crop tour în România, iar el întotdeauna îmi dă randamentele înainte să se întâmple. El ne-a generat o recoltă de grâu de minim 10,8 milioane de tone și maxim 11,4 milioane de tone, cu amendamentul că el a mers pe un număr de hectare mult mai redus decât a însămânțat România; a mers pe 2,15 milioane de hectare, față de 2,31 cât s-a însămânțat”, a mai precizat Cezar Gheorghe.

În acest context, ținând cont de volumele de marfă care vor fi disponibile pe piață, specialistul prevede un preț în jurul valorii de 175 de euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța, în momentul perioadei de recoltare.