Napii: plante furajere, medicinale, legumicole şi floricole în acelaşi timp

557

Napul (Helianthus tuberosus) cu rădăcini cărnoase, trăieşte doi ani şi creşte într-un pământ gras, umed şi rece; de aceea se cultivă la munte unde cultură de sfeclăfurajeră nu da rezultate.

Napii sunt un leac modest şi prea puţin folosit, care vindecă numeroase boli. Bulbii conţin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandaţi persoanelor cu anemie. Napul este indispensabil în profilaxia şi vindecarea afecţiunilor sistemului cardio-vascular, deoarece preparatele din flori, frunze şi tulpini ajută la curăţareasângelui, îi asigura acestuia circulaţia, scad tensiunea arterială.

Alternarea curelor de tratament cu suc, ceai şi infuzie de napi, administrate concomitent cu mâncăruri din napi, favorizează îmbunătăţirea metabolismului lipidic, regleazăHTA, duce la îmbunătăţirea stării bolnavilor cu afecţiuni cardiace. Napii sunt bogaţi în inulină (20-35%), uşor asimilabilă de către diabetici. Dacă sunt consumaţi cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zahărului în sânge se stabilizează, iar funcţionarea pancreasului se îmbunătăţeşte.

Tulpinile lor înalte, au flori galbene, atât de frumoase, încât unii oameni plantează napii cu scop decorativ. Napii însămânţaţi în răsadniţe, se plantează toamna în solfertil, umed, bine îngrăşat, la distanţă de 50-60 cm. Pentru ierneze bine se face muşuroi. Plantă nu este pretenţioasă, şi este destul de rezistă la frig.

Dacă napii rămân în pământ până primăvară următoare, tulpinile se taie la înălţime de 50 cm, pentru reţinerea zăpezii. Deşi bulbii care rămân în pământ îngheaţă şi sedezgheaţă de mai multe ori în timpul iernii, îşi păstrează valoarea nutritivă neatinsă. În februarie-martie, napii se scot din pământ şi se pot consumă adăugânduse şifrunzele tinere, în salate şi în ciorbe. Napii sunt legume bogate invitaminele A, B1, B2, C, fier, zinc, mangan, siliciu, aminoacizi şi albumine.

Napii ajută mult în creşterea animalelor. Vacile care mănâncă bulbii dau mai mult lapte. Găinile şi gâştele se ouă mai bine dacă în amestecul pentru hrană se adaugă napitocaţi, care pot înlocui parţial raţia zilnică de cereale. Siporcii cresc spectaculos, dacă o parte din hrană concentrată este înlocuită cu silozul din tulpinile napilor,mai hrănitor decât cel din porumb. (gazetadeagricultura.info)