“Ne dorim sa platim la timp toate subventiile”

528

Daniel Botanoiu, secretar de stat in cadrul MADR, a participat la emisiunea Agricultura la Raport.

Crescatorii de porcine si cultivatorii de tomate sunt primii care beneficiaza in acest an de sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Acestia vor avea parte de un ajutor de minimis destul de consistent, scopul fiind acela de a impiedica importurile.

Daniel Botanoiu, secretar de stat in cadrul MADR, este unul dintre oamenii cu mare experienta in agricultura romaneasca si a explicat care au stat motivele care au stat la baza luarii acestei decizii. “S-a facut un studiu si s-a constatat ca in Romania se consuma foarte multa carne de porc si foarte multe tomate. In aceste conditii, in care exista cerere din partea cumparatorilor, am considerat oportun sa-i sprijinim pe producatorii autohtoni, dar acest sprijin sa fie regasit si in pretul cu care romanul de rand cumpara carne de la magazin sau rosii, indiferent ca o face din piata sau dintr-un supermarket”, sustine oficialul MaDR.

Acesta este de parere ca preturile vor fi mai mici decat in anii precedenti. “Am fixat o tina de 2.000 de kilograme pentru fiecare beneficiar al acestui ajutor de minimis. Noi oferim cate 3.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri patrati de cultura in suprafete protejate. Agricultorul trebuie sa faca dovada faptului ca a vandut in piata, la supermarket sau catre un procesator o cantitate de 2.000 de kilograme de tomate. Astfel va exista concurenta intre ei si vor fi nevoiti sa ofere populatiei preturi mai mici”, a afirmat Daniel Botanoiu in cadrul emisiunii Agricultura la Raport, de la Agro TV.

In perioada urmatoare, inca opt produse vor beneficia de ajutor de minimis. “Deocamdata nu am definitivat lista, asa ca nu putem face un anunt oficial, dar sunt produse pe care romanii le consuma frecvent. Scopul nostru este acela de a creste puterea de cumparare a romanului nu doar prin cresteri salariale, ci si prin preturi mai mici la alimente”.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale crede ca in cativa ani Romania va avea din nou un sistem de irigatii de care sa beneficieze foarte multi cultivatori, indiferent ca lucreaza cultura mare sau legume.

“In buget sunt prevazuti bani pentru acest proiect de amploare. Se va lucra etapizat. Mai intai trebuie sa punem la punct infrastructura, sa nu mai existe pierderile uriase de acum. Noi vreme sa mergem pana intr-acolo incat agricultorii sa beneficieze in mod gratuit de irigatii”, a spus Botanoiu.

Potrivit lui oficialului, MADR nu isi mai doreste ca in 2017 sa se repete problemele de anul trecut. “Pentru cei din zootehnie a fost cumplit. Ne dorim sa platim la timp toate subventiile pentru ca fermierii sa nu mai intampine dificultati. De asemenea, vrem sa sprijin agricultura din zonele montane deoarece avem ca scop intinerirea populatiei din satele cu traditie in zootehnie”, a declarat Botanoiu.