Neliniște pe piața cerealelor! Vezi cu cât se dă grâul în Portul Constanța

4

Piața cerealelor dă semne de neliniște în ultimele zile, mai ales în ceea ce privește bursele internaționale, cu toate că prețurile din piața fizică rămân destul de statice. Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole și fondator AGRIColumn, se pare că toată lumea așteaptă escaladarea conflictului din Ucraina, care ar putea zgudui piața cerealelor și nu numai.

”Dacă ar fi să descriem piața cerealelor din ultimele zile, ea urcă, coboară, urcă, coboară, așa se întâmplă în ultimele zile. Semn de foarte mare neliniște, dacă ne uităm pe indicațiile bursiere. Cu alte cuvinte, fondurile speculative nu știu încotro să o ia, intră și ies la un interval de maximum 24-28 de ore”, a explicat Cezar Gheorghe în emisiunea Agrojurnal la Digi24.

Potrivit specialistului, prețul grâului în Portul Constanța a rămas static în ultimele zile, însă trendul este în continuare unul de scădere. În același timp, toată lumea așteaptă să vadă ce se va întâmpla în conflictul dintre Rusia și Ucraina în următoarea perioadă, pentru a profita de eventualele mișcări din piață.

”Grâul rămâne static; este grâu, trendul este descrescător, iar indicațiile în Portul Constanța rămân setate în jurul valorii de 275 euro/tonă. Rusia are grâu, Uniunea Europeană se vede bine, iar în România sunt foarte multe stocuri de grâu, dar nimeni nu dorește să vândă, pentru că toată lumea așteaptă un eveniment. Ne aflăm în liniștea de dinaintea furtunii, pentru că se așteaptă o escaladare a conflictului din Ucraina, ce va sosi în următoarele două-trei săptămâni. Nu se știe încotro se vor îndrepta lucrurile, iar toți vor să profite de acel moment”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.