Nemulțumirile crescătorilor de ovine și caprine

536

Nu trece o săptămâna fără un protest în față Ministerului Agriculturii. Astăzi a fost rândul crescătorilor de ovine și caprine. Peste 50 de fermieri și-au strigat nemulțumirile față de politica agricolă susținută de autoritățile din domeniu. Modificarea legii pajiștilor, a legii 145 referitoare la carnetele de comercializare și lipsa subvențiilor au fost principalele probleme trecute pe lista revendicărilor.

„Lipsa de implicare așa-zisului Ministru al Agriculturii, care ar trebui să apere interesele agricultorilor, dar la acest minister mai mult s-a interesat dacă suntem fiscalizați și nu să fim ajutați să aibă de unde fiscaliza, pentru că noi avem un principiu: dacă nu semeni, n-ai de unde să culegi”, a declarat Marcel Andrei – președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România.

„Pășunea animalelor…să ne lase să pășunăm cu animalele pe timp de iarna la fel ca și vara. Animalele noastre nu sunt învățate să stea pe stabulație”, a declarat Răduțiu Nicolae – fermier, jud. Sibiu.

„S-a dat legea pentru amenajamentul pastoral pe care trebuia să-l facă primăriile și cadastru. Până în prezent nu s-a făcut nici una, nici alta. Noi de la anul dacă închiriem pășunile, nu mai putem să luăm subvențiile…cei care muncim”, a declarat Oprea Ion – fermier, jud. Dâmbovița.

„Principalele probleme sunt legate de carnetele de comercializare, mereu putem lua țeapă. Vin marii comercianți care ne cumpără produsele, nu ne dau banii în bani și ne dau banii ulterior…și ne ia pe caiet și rămânem cu ei”, a declarat Nicolae Vaidianu – fermier, jud. Gorj.

 Alexandru Andronache