Nicu Vasile (LAPAR): Trasabilitatea, politică europeană creată în scopul de a ne păcăli! Ce e de făcut

1
Președintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România), Nicu Vasile acuză nerespectarea trasabilității importurilor de cereale în Uniunea Europeană. De asemenea, el vine și cu o soluție care ar conduce la obținerea unor venituri consistente pentru agricultori.

Comerțul global cu mărfuri, în special comerțul cu cereale, a fost grav afectat de războiul din Ucraina. Cerealele din această țară asigurau 29-30% din nevoia de cereale a Uniunii Europene, iar lucrul acesta a intrat în obișnuința UE de cel puțin 20 de ani. Deoarece a fost și este un comerț de schimb, UE oferă produse înalt tehnologizate, iar Ucraina livrează materii prime. 

Președintele LAPAR, Nicu Vasile acuză nerespectarea trasabilității importurilor de cereale în Uniunea Europeană. De asemenea, Nicu Vasile vine și cu o soluție în această situație.

“UE este cel mai mare importator de cereale din lume, dar importul acestor cereale nu respectă trasabilitatea UE. Este normal ca mediul antreprenorial din agricultură împreună cu politicienii să renunțe la politicile privind trasabilitatea și la Green Deal. În opinia mea acestea sunt politici de falimentare a fermierilor UE. În cazul României (unde peste 65% din populație trăiește în mediul rural, iar comerțul gravitează în jurul sectorului agricol) avem 34% din totalul fermierilor UE cu cea mai mică rentabilitate la nivel de Uniune. Și asta din cauza dependenței de alte ramuri de activitate care nu există în România: industria chimică, petrochimică, constructoare de mașini etc.”, este de părere Nicu Vasile.

Președintele LAPAR reamintește faptul că în UE se  importă organisme modificate genetic: soia, porumb…produse care nu respectă trasabilitatea. De asemenea, președintele LAPAR subliniază faptul că producătorii sunt obligati să respecte această trasabilitate “care nu e nimic altceva, din punctul nostru de vedere, al fermierilor şi a tot ce înseamnă cifre economice, decât o constrângere masivă”.

“Concluzie e una singură: UE dovedește că trasabilitatea e o politică de a ne păcăli! Renunțarea la trasabilitate și cultivarea de soia și „moruni” GMO se poate face cu costuri mai mici de producție pe unitatea de suprafață. În plus, protejează mai bine biodiversitatea, crește productivitatea muncii și se folosesc mai puține pesticide iar sectorul agricol va înregistra venituri consistente”, conchide președintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.