Noi focare de pestă porcină la mai multe ferme din țară!

6

Mai multe focare de pestă porcină au fost depistate de DSVSA în mai multe localități din județul Satu Mare, inclusiv în județele vecine, Sălaj și Maramureș. Totodată, autoritățile au depistat și aproape 40 de mistreți pozitivi la pesta porcină africană, conform presasm.ro 

Mai exact, DSVSA a depistat focare de Pestă Porcină Africană în localitățile : Tășnad, Odoreu, Lelei , Berveni, Rătești, Petrești și Lucăceni, urmând ca zona să rămână sub supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând localitățile: Hodod, Ser, Nadișul Hododului, Giurtelecul Hododului, Bogdand, localități si exploatații comerciale de suine din județul Sălaj si Maramureș , precum și exploatația comercială, din localitatea Giurtelecul Hododului.

 

Pentru focarele din localitatea Lucăceni s-a stabilit o zonă de protecție în jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localitățile: Lucăceni, Berveni, Cămin și urmează acțiuni de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localitățile: Căpleni, Domănești, Cărei, Foieni, Urziceni, Urziceni Pădure.

 

Totodat, de-a lungul acestui an, din 305 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare, 40 mistreți au fost pozitivi la Pesta Porcină Africană, iar 265 mistreți negativi, în urma examenelor specifice de laborator. 

Săptămâna aceasta, autoritățile au mers spre verificarea exploatațiilor profesionale și non profesionale de animale, condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide. Aceștia depistând nereguli în mai multe unități, urmând să aplice 21 de sancțiuni contravenționale de până la 28.500 lei.