Noi informații cu privire la vânzarea terenurilor agricole

Noi informații cu privire la vânzarea terenurilor agricole

Cu privire la vânzarea terenurilor agricole, noi informații au fost scoase din tolba ministerială de actualul șef de la Agricultură, Adrian-Nechita Oros, ținta unei moțiuni simple înaintată de PSD și intitulată sugestiv „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros”.

Luni, 29 martie 2021, în plenul Camerei Deputaților, imediat după citirea moțiunii de către deputatul PSD și șeful Comisiei de Agricultură, Adrian-Ionuț Chesnoiu, Oros a replicat că vânzarea terenurilor agricole a fost blocată 2020 de PSD-işti, precum și că aceștia din urmă ar fi creat o procedură greoaie şi complicată, prin care oamenii erau „încurajaţi să vândă şi să cumpere cu acte de mână şmecherilor din agricultură”.

„Anul trecut, sub pretextul că vor să oprească vânzarea pământului către străini, PSD-iştii, mânaţi de latifundiarii roşii, au blocat vânzarea terenurilor agricole, creând o procedură greoaie, complicată, prin care descurajau oamenii simpli să vândă şi să cumpere teren, însă încurajându-i să vândă şi să cumpere cu acte de mână, lor, şmecherilor din agricultură. Fiind greu de vândut, preţul terenului a scăzut. Ce convenabil pentru băieţii deştepţi, care puteau cumpăra doar ei, şi la preţul convenabil.

Voi vorbiţi de trădare naţională, când aţi interzis cetăţenilor români care nu sunt de cel puţin 5 ani agricultori, care nu sunt înregistraţi fiscal de cel puţin 5 ani cu venituri din agricultură, care nu s-au întors în ţară, dacă cumva au fost plecaţi de cel puţin 5 ani, să cumpere teren agricol în România? Aţi dorit ca doar voi să mai puteţi cumpăra teren agricol în România, pentru voi sau pentru străini, şi până acum aţi făcut-o, cumpărând pe firmele voastre şi apoi cesionând părţile din firmă”, a afirmat Adrian-Nechita Oros.

El a adăugat că, în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor, nu de puține ori a solicitat plafonarea suprafeţelor pe care o persoană fizică sau juridică le poate deţine în România, când s-a discutat despre propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole din extravilan.

„Este singura cale pentru a stopa fenomenul de acaparare a terenurilor, de care cel care v-a scris moţiunea abia acum a aflat. Acest fenomen este de 10 ani. Unde aţi fost în ultimii 10 ani domnilor de la PSD? Cine a condus România în această perioadă?”, s-a adresat Oros deputaţilor.

„Un act de trădare națională”, textul moțiunii PSD

În textul moțiunii, citit de Adrian-Ionuț Chesnoiu, partidul de opoziție scrie că alianța care îl susține pe Oros la șefia MADR vrea să legifereze, din nou, vânzarea „bucată cu bucată” a terenului rămas în proprietatea românilor, prin propunerea legislativă de modificare și completare a Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole din extravilan.

„Această nouă propunere a dumneavoastră și a useriștilor plusiști, care instituie o nouă ordine de preempțiune, precum și o nouă procedură la cumpărarea terenurilor agricole, dezavantajând fermierii români, constituie un act de trădare națională și exprimă un grad îngrijorător de degradare morală a actualei Monstruoase Coaliții care ne guvernează țara.

„Vă atenționăm domnilor guvernanți că prin golirea de conținut a legii vânzării terenurilor agricole, veți da frâu liber, din nou, speculei cu terenurile agricole. Domnilor guvernanți, studiul «Amploarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole în UE», elaborat de Parlamentul European arată că, în România, până la 10% din suprafața agricolă a ajuns în posesia unor investitori din UE. În Timiș, o treime din suprafața agricolă a județului este în proprietatea unor cetățeni străini, care au primit credite avantajoase de la statul lor pentru a putea cumpăra pământ românesc.

„Dar și mai grav, în România, în ultimii 10 ani, și-a făcut apariția o nouă categorie de investitori, neimplicați în mod tradițional în sectorul agricol, alcătuită din traderi individuali, fonduri de investiții (printre care unele dintre cele mai mari fonduri de pensii și de asigurări din Europa) și societăți cu capital privat, care acaparează terenurile agricole din extravilan”, se preciza în textul moțiunii pe acest subiect.

Tot acolo, liberalii, useriștii și plusiștii sunt acuzați că nu-și mai doresc ca glia strămoșească să rămână a românilor și cataloghează pe aceștia drept trădători de neam.

„Sperăm să nu mai apucați să vindeți și ultima bucată de pământ românesc”, mai scriu PSD-iștii în moțiune.

Și anul trecut, Adrian Oros a fost ținta unei moțiuni simple. În 2020, demersul menit să ducă la demiterea lui Adrian Oros a fost adoptată în ședința senatului prin votul majorității. După numărarea voturilor exprimate asupra moțiunii simple cu tema „Lenea, minciuna și incompetența ministrului Oros”, inițiată de un număr de 72 de senatori, 68 de parlamentari votaseră pentru moțiune, 32 împotrivă, înregistrându-se atunci și 5 abțineri.