Noi locuitori în Munții Făgăraș. Încă 2 uriași ai pădurilor se întorc ”acasă”

10
Noi locuitori în Munții Făgăraș. Încă 2 uriași ai pădurilor se întorc ”acasă”

Fundația Conservation Carpathia continuă repopularea cu zimbri în Munții Făgăraș.

”Le dorim bun venit noilor locuitori ai Munților Făgăraș!
Este vorba despre doi zimbri, un mascul și o femelă, care au ajuns săptămâna aceasta tocmai de la Romsilva – Parcul Natural Vanatori Neamt.
În următoarele săptămâni ei vor fi atent supravegheați în țarcul de carantină al primei zone de reintroducere, urmând să fie mutați apoi într-un țarc mai mare, de aclimatizare, unde vor sta peste iarnă, până la eliberarea din primăvară.
 
Iar acesta este doar startul din această toamnă. Încă suntem în așteptarea unor noi exemplare.” este mesajul publicat de asociația Conservation Carpathia.

 

În cadrul proiectului LIFECarpathia, finanțat de către Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme, în toamna anului trecut au poposit în Munții Făgăraș primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariția lor din pădurile României. Zimbri au venit dintr-o rezervația din Germania și din Munții Carpați din Polonia.

Zimbrul a fost și rămâne un simbol al României. Puternic și maiestuos, acest animal prezent în istoria și folclorul național a fost prețuit de români de-a lungul a sute de ani. Motivele sunt în parte pragmatice: zimbrul are un mare potențial economic, prin rolul pe care îl joacă în dezvoltarea turismului local bazat pe observarea naturii.

Reintroducerea zimbrului nu este doar o chestiune de reparare a greșelilor trecutului, de conservare modernă a biodiversității, ci și un exemplu excelent cum conservarea naturii poate ajuta comunitățile locale să prospere și să se dezvolte.

Află mai multe despre programul de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș aici.

Sursa foto: www.carpathia.org/ro/