Noi măsuri la granița cu Ucraina! Restricții și controale impuse începând de AZI

2

Ministerul Agriculturii implementează noi măsuri de monitorizare a tranzitului și restricționare a circulației mărfurilor agricole la granița cu Ucraina. Ministrul Petre Daea a avut astăzi o discuție în format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, pentru a discuta aceste probleme.

Potrivit MADR, ministrul Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene.

Cu toate că măsurile de securizare se întețesc, România susține în continuare demersurile de sprijinire a Ucrainei și va asigura tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale.

Daea i-a mai cerut ministrului ucrainean să identifice rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români. De asemenea, de astăzi, România instituie controale direct în vamă, la granița cu Ucraina, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, mai transmite Ministerul Agriculturii.

Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire față în față, vineri, 21 aprilie 2023, la București, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluții pentru ambele părți.