Săptămâna agricolă – Noi oportunități și ajutoare în perioada 19-25 februarie 2024

3
Vești bune atât pentru agricultură, cât și pentru zootehnie în săptămâna agricolă care s-a încheiat.

Cele mai importante subiecte din ultimele zile sunt aprobarea schemei de ajutor pentru producătorii autohtoni de tomate și usturoi, sprijin oferit de către Comisia Europeană, iar Guvernul României a aprobat schema de ajutor de minimis de 200 euro/ha pentru susținerea producției de cartof de consum pentru anul 2024. De asemenea, au fost anunțate noi oportunități de export către Algeria pentru crescătorii de ovine din România, iar APIA acordă sprijin financiar pentru crescătorii de bovine de carne și bubaline. 

Lucrătorii agricoli primesc forme de ajutor atât din România, dar și de la Bruxelles. Comisia Europeană a aprobat României o schemă de ajutor în valoare de aproximativ 37,6 milioane de euro (187 milioane de lei) pentru a îi ajuta pe producătorii de tomate și de usturoi, conform unui comunicat al executivului comunitar. Acest sprijin financiar este oferit ca urmare a contextului geopolitic dificil, creat de războiul dintre Rusia și Ucraina. Ajutorul va fi de maximum 280.000 euro pentru fiecare beneficiar și va fi oferit până pe data de 30 iunie 2024. Sprijinul va fi acordat sub forma unor granturi directe.

Pe plan național, sectorul vegetal mai primește sprijin și în ceea ce privește producția cartofilor de consum. Suma alocată schemei de ajutor de minimis pentru producția cartofilor de consum este de 11.483.880 lei ( aproximativ 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim este calculat în funcție de suprafața cultivată. Persoanele care pot beneficia de acest sprijin sunt: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Pe agenda acestei săptămâni se numără și oportunitățile, împreună cu ajutoarele, oferite pentru crescătorii de animale. Oportunitățile internaționale ale României se extind și pe plan zootehnic. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că țara noastră poate începe exportul de ovine și carne de ovine în Algeria. Procedura birocratică a fost demarată într-un mod eficient și rapid, dat fiind interesul părții algeriene pentru ovinele românești. O echipă de experți din cadrul autorităților sanitar-veterinare se ocupă de toate demersurile necesare pentru a se asigura că toate cerințele tehnice sunt îndeplinite, conform unui comunicat al instituției remis redacției AgroTV. În aceeași notă, oficialitățile algeriene vor veni în România pentru discuții de afaceri.

Un alt subiect pe agenda agricolă a săptămânii este dat de sprijinul financiar acordat crescătorilor de animale din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă un ajutor de 100 euro/cap de animal, pentru pierderile suferite în perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, ca urmare a conflictului de la graniță. Valoarea totală a schemei este de 79.427.740 lei (16.100.000 euro) și este asigurată din bugetul de stat din cadrul bugetului MADR pentru anul 2024. Beneficiarii pot depune cererile de solicitare până la data de 21.03.2024 inclusiv, iar documentele justificative se depun la centrele APIA din capitală, dar și în alte județe la data de 24 februarie, conform unui comunicat remis redacției AgroTV.

Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 26.02.2024-04.03.2024. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sud-vestice, dar și deficitar în cele nordice, centrale și estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, conform ANM.

Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:

https://agro-tv.ro/ce-a-dat-verde-pt-o-schema-de-ajutor-de-376-mil-euro/
https://agro-tv.ro/apia-comunicat-oficial-pentru-crescatorii-de-animale/
https://agro-tv.ro/ajutor-de-minimis-200-euro-ha-aprobat-se-depun-cererile/
https://agro-tv.ro/ansvsa-comunicat-de-ultima-ora-pt-crescatorii-de-ovine/