Noi propuneri ale Comisiei Europene privind PAC

4
Noi propuneri ale Comisiei Europene privind PAC

Săptămâna trecută, Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la reforma politicii agricole (PAC) post-2020 a UE , după ce Consiliul a fost de acord cu privire la abordarea sa generală, ca urmare a reuniunii Consiliului AGRIFISH din 19-20 octombrie. Acest lucru înseamnă, pentru Consiliu, că are acum mandatul politic de a începe negocierile cu Parlamentul European și pentru Parlamentul European că echipa sa de negocieri este acum pregătită să înceapă discuțiile cu miniștrii UE.

În anul 2018, Comisia Europeană a prezentat propunerea sa viitoare de politică agricolă comună (PAC), cu scopul de a face politica agricolă a UE mai durabilă, mai rezistentă și mai flexibilă, astfel încât să poată continua să asigure securitatea alimentară în întreaga UE. Propunerea Comisiei a constat din trei reglementări: regulamentul privind planul strategic al PAC, regulamentul orizontal și modificările la regulamentul privind organizarea comună a pieței (OCP). Care este starea actuală după ultimele acțiuni decisive pentru viitoarea PAC și înainte de următoarele runde de negocieri.

Elementele cheie ale propunerii Comisiei: 

O nouă arhitectură verde: pentru 2021-2027, cel puțin 30% din cheltuielile totale ale UE vor contribui la acțiunile climatice. PAC ar trebui să contribuie la acest obiectiv cu 40% din cheltuielile sale generale. Statele membre vor fi obligate să demonstreze, în planurile lor strategice PAC, cum vor atinge un nivel mai mare de ambiție decât în ​​prezent în ceea ce privește obiectivele de mediu și climatice prin principiul „fără retragere”. Condiționalitatea sporită propusă de Comisie leagă plățile directe și anumite măsuri de dezvoltare rurală de un nou mod de lucru, cu practici și standarde agricole mai ecologice și climatice, cunoscute sub denumirea de „Cerințe legale de gestionare” (SMR) și „Bunele practici agricole și de mediu”.

O caracteristică complet nouă sunt așa-numitele eco-scheme obligatorii din primul pilon, care sunt angajamente și plăți anuale menite să recompenseze fermierii pentru că au mers chiar mai departe în implementarea practicilor agricole durabile (de exemplu, agroecologie, agricultură de precizie, agricultură cu carbon). În cele din urmă, Comisia propune limitarea a 30% din cheltuielile de dezvoltare rurală pentru angajamentele de gestionare a mediului și a climei fără plăți pentru zonele cu constrângeri naturale. Prin astfel de măsuri, PAC va plasa agricultura în centrul Green Deal.

 

O direcționare mai bună a plăților directe: sprijinul pentru venit va rămâne o parte esențială a PAC, iar plățile directe vor continua să se bazeze pe dimensiunea fermei în hectare. Cu toate acestea, viitoarea PAC trebuie să acorde prioritate fermelor mici și mijlocii și să încurajeze tinerii fermieri să se alăture profesiei.

Motivele ce au stat la baza propunerilor sunt: un nivel mai ridicat de sprijin pe hectar pentru fermele mici și mijlocii (plată redistributivă); reducerea ponderii plăților directe primite peste 60.000 EUR pe fermă și limitarea plăților la 100.000 EUR pe fermă (plafonare), asigurarea unei distribuții mai echitabile a plăților; un minim de 2% din pachetele de plăți directe ale statelor membre pentru tinerii fermieri, care urmează să fie cheltuite pentru măsuri dedicate în cadrul ambilor piloni ai PAC și măsuri care facilitează accesul la pământ și transferurile de pământ.

Comisia Europeană propune simplificarea și modernizarea modului în care funcționează PAC, mutând accentul de la reguli și conformitate către rezultate și performanță. Guvernele naționale vor trebui să elaboreze un plan strategic PAC, analizând situația lor specifică în termeni de puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări (analiza SWOT) și conectându-l la nevoile lor. Pe baza acestei analize, statele membre propun cum să pună în aplicare instrumentele PAC relevante pentru a atinge obiectivele PAC pe teren. Comisia va evalua și aproba planurile pentru perioada de bugetare, analizând în același timp performanțele statelor membre pe baza indicatorilor cheie, pe o bază anuală.

Plecând de la premisa că fermierii se află în centrul comunităților rurale din Europa, oferind bunuri publice vitale, viitoarea PAC propune dezvoltarea, sprijinirea și investițiile în comunitățile noastre rurale, prin: sprijinirea noilor generații de fermieri să se alăture profesiei, prin încurajarea transferului de cunoștințe de la o generație la alta și îmbunătățirea accesului la pământ pentru tinerii fermieri; promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv bioeconomia și silvicultura durabilă; îmbunătățirea răspunsului agriculturii UE la cererile societății privind alimentația și sănătatea, inclusiv alimente sigure, hrănitoare și durabile, risipa de alimente, precum și bunăstarea animalelor; oferirea de sprijin continuu comunităților rurale prin inițiativa satelor inteligente și dezvoltărilor locale conduse de comunitate în cadrul programului LEADER.