Noi reguli europene pentru reziduurile de pesticide din alimente

5
Comisia Europeană a adoptat, joi, reguli de scădere a limitelor pentru reziduurile de pesticide din alimente, inclusiv pentru alimentele importate. Este vorba despre nivelul a două neonicotinoide, interzise în câmp deschis, în UE, acuzate că accelerează declinul masiv al coloniilor de albine.

Cel mai scăzut nivel care poate fi măsurat cu cea mai recentă tehnologie disponibilă, pentru reziduurile de pesticide din alimente

„Noile reguli vor reduce limitele maxime de reziduuri (LMR) pentru  două neonicotinoide: clotianidină și tiametoxam (…) la cel mai scăzut nivel care poate fi măsurat cu cea mai recentă tehnologie disponibilă”, a spus executivul UE, într-un comunicat.

Limite aplicate alimentelor produse în UE dar și importurilor alimentare inclusiv hranei pentru animale

Aceste limite se vor aplica tuturor alimentelor produse în UE, dar și importurilor de alimente și hrană pentru animale. Măsura va fi impusă produselor importate începând cu  2026, pentru a oferi timp țărilor terțe să respecte noile reguli.

Din 2018, UE a interzis utilizarea în câmp deschis a trei neonicotinoide (clothianidin, tiametoxam și imidacloprid), iar Curtea de Justiție a UE a decis că sunt ilegale derogările adoptate de statele membre, pentru a autoriza în continuare folosirea lor pentru cultivarea sfeclei de zahăr, în special.

Noile reguli fac parte din strategia alimentară a UE „De la fermă la furculiță” și din Pactul Verde al UE, care urmăresc „să țină cont de aspectele de mediu” atunci când reglementează importurile care conțin urme de pesticide interzise în UE, „respectând totodată standardele și obligațiile Organizației Mondiale a Comerțului”, notează Comisia.