Noi scăderi de preț la porumb, pe bursele internaționale și în Portul Constanța

10

Prețul porumbului merge, în continuare, mână în mână cu cel al grâului, astfel că scăderile de preț sunt semnificative în ultima perioadă. Practic, valorile oferite astăzi pentru marfa din Portul Constanța sunt identice la grâu și porumb, ambele învârtindu-se în jurul valorii de 262 euro/tonă.

O presiune suplimentară pe această cotație se pare că va veni în perioada următoare, astfel că prețurile ar putea să scadă și mai mult, având în vedere că stocurile de marfă din America de Nord par mai mari decât estimările inițiale.

”Vedem niște surprize care ne așteaptă la orizont, și ne referim la North American Statistical Services, care pe 1 martie va elibera raportul obișnuit, iar în acel raport se pare că va arăta că americanii vor avea niște stocuri de porumb mai ridicate față de raportul din octombrie 2022. Acest fapt ar trebui să pună o presiune suplimentară pe piața porumbului. Acea platformă despre care tot vorbeam, de 262-265 euro/tonă, s-ar putea să mai scadă cu 5-7 euro/tonă.

Astăzi, în Portul Constanța, cotațiile porumbului și grâului sunt identice: 262 euro/tonă indicația de bază, dar se pot obține și 265 euro/tonă. (…) Orzul a avut o mică creștere până la 250 euro/tonă pentru scurt timp, dar el rămâne la 240 euro/tonă constant în Portul Constanța”, a explicat Cezar Gheorghe, specialist în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.