NOI SUSPICIUNI DE PPA IN CALARASI SI CONSTANTA

315

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marţi, că au apărut noi spiciuni în ceea ce priveşte evoluţia pestei porcine africane (PPA) în patru localităţi din judeţele Călăraşi şi Constanţa, însă în Bihor şi Sălaj virusul nu a mai recidivat.

“Numai două judeţe mai au suspiciuni. Este vorba despre Călăraşi, unde sunt trei localităţi, şi una în Constanţa. Vă aduc însă o veste bună pentru ţară, că în zona Bihorului şi Sălaj nu a mai recidivat acest virus şi acolo am trecut la faza a doua, care înseamnă repopulare. Am trecut la etapa a doua printr-un program foarte clar, strict, coordonat, urmărit, analizat, implementat, urmărit zi de zi, de repopulare, adică introducerea porcilor santinelă, pentru a vedea dacă în locul respectiv există sau va exista virusul (…) Porcii santinelă sunt sub control sanitar veterinar şi vor sta 45 de zile. Urmărim această evoluţie”, a afirmat ministrul Agriculturii într-o conferinţă pe teme agricole.

Daea a precizat că oferă aceste date în urma informaţiilor pe care le deţine din data de 8 octombrie, de la orele 20.30.

Localităţile suspecte de pesta porcină africană sunt Vlahii-Alimani din judeţul Constanţa (un focar), în judeţul Călăraşi, în localităţile Grădiştea şi Ştefan cel Mare, câte o suspiciune, în timp ce în localitatea Ciocăneşti există două suspiciuni.

Ministrul Agriculturii a mai precizat faptul că zilnic se închid focare de PPA şi, se fac repopulări de către ANSVSA, în prezenţa proprietarilor, apoi se urmăreşte evoluţia animalului care defineşte prezenţa sau absenţa virusului.

Petre Daea a mai discutat și despre subiectul creşterii preţului la carnea de porc în perioada Crăciunului. “Eu am fost în piaţă şi indiferent unde mă duc, primul lucru pe care îl fac este să merg în piaţă să văd care sunt preţurile, dacă mă duc la Botoşani, dacă mă duc la Slatina, dacă mă duc la Bucureşti. Deci, preţul nu a crescut”, a afirmat Daea.

Referitor la pericolul de extindere a virusului pestei micilor rumegătoare (ovine/caprine) activ deja în Bulgaria, ministrul a declarat că tot timpul există pericole, “când există un virus în jurul tău”.

“Tot timpul sunt pericole şi pentru noi a fost din 2012. Când există un virus în jurul tău, există acest pericol. Însă măsurile sanitar-veterinare au fost luate de autorităţi”, a precizat şeful MADR.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, marţi, la conferinţa “Agri-business pe profit”, eveniment aflat la cea de-a V-a ediţie. organizat de Grupul de Presă Bursa.