Noi tipuri de asigurări agricole pentru pomicultori și viticultori

2
Schimbările climatice imprevizibile îi obligă pe fermierii din România să își ia toate măsurile de precauție în cazul unor situații dificile precum secetă, furtună, grindină sau alte fenomene meteorologice extreme. Agra Asigurări este prezentă încă din 2016 în piața agricolă din România și este singura companie de profil specializată în acest sector. Compania a anunțat, în exclusivitate, extinderea portofoliului de servicii, în cadrul unui eveniment unde a participat și presa de specialitate. Cu această ocazie au fost prezentate atât evoluția filialei din România și rezultatele ei financiare, dar au fost discutate și trendurile din domeniul asigurărilor agricole, împreună cu modalitățile prin care noile produsele răspund nevoilor fermierilor.

Noutățile aduse în atenție de către Agra Asigurări au în vedere produsele destinate pomiculturii și viticulturii, care o să poată fi accesate începând cu anul acesta. Asigurarea plantațiilor pomicole prezintă două tipuri diferite de acoperire: Plantații pomicole Basis și Plantații pomicole protejate Basis. Primul produs asigură rodul plantațiilor sau arbuștilor fructiferi împotriva grindinei, indiferent de varietatea soiurilor, fiind incluse chiar și plantațiile noi, cu obligația de a asigura toată suprafață plantată cu aceeași cultură/plantație/specie. În ceea ce privește a doua categorie, se asigură atât rodul plantațiilor pomicole sau al arbuștilor fructiferi, cât și sistemul de protecție antigrindină și pomii fructiferi împotriva grindinei și a furtunii, existând condiția ca suprafața acoperită de sistemul antigrindină să nu depășească 15 hectare. În situația unei daune totale asupra sistemului de protecție antigrindină vor fi despăgubite și daunele mecanice provocate de aceasta asupra rodului. Foliile de protecție antiploaie de sub plasa rindină, precum și alte echipamente suplimentare, se pot asigura împotriva riscurilor grindină și furtună.

În portofoliul Agra Asigurări exista deja un produs dedicat viticulturii, dar și acesta a avut parte de modificări, fiind acum împărțit în două categorii. Pachetul Viță de Vie Basis oferă asigurare pentru plantațiile viticole, școlile de viță de vie și corzi altoi împotriva riscurilor climatice, inclusiv grindină, incendiu/foc și furtună/ploaie torențială. Asigurarea acoperă cheltuielile tehnologice suplimentare cauzate de grindină pentru struguri după stadiul de vegetație BBCH 85. În cadrul pachetului Viță de Vie Universal, asigurarea cuprinde suplimentar protecție împotriva înghețului târziu de primăvară. Valabilitatea acoperirii pentru înghețul târziu începe de la

dezmugurire și se extinde până la data de 31 mai. Printre beneficiile oferite de acest produs se află alegerea sumei de asigurare. Evaluarea daunelor se efectuează rapid, fără a se solicita documente suplimentare (de ex. raportul de la INMH), plata indemnizației de asigurare se efectuează în maxim 30 de zile de la semnarea protocolului final de daună.