
Fermierii români care vor depune cererile unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru anul 2025 vor avea la dispoziție o nouă schemă de plată pe care o vor putea accesa. În cea mai recentă formă a Planului Național Strategic, Ministerul Agriculturii a introdus eco-schema PD-28, cu un cuantum planificat de 58,18 euro/hectar.
Eco-schema PD-28 se referă la menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Concret, pentru a puntea beneficia de această nouă schemă de plată de la APIA, fermierii trebuie să aloce cel puțin 2% din suprafața arabilă a fermei în vederea menținerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj.
Între zonele neproductive care se iau în considerare la aplicarea acestei eco-scheme se numără marginile de câmp, peticele sau zonele tampon pentru parcele agricole, cu lăţime minimă de 1 metru, terenul lăsat pârloagă, menținut în bune condiții agricole și de mediu, precum și zonele cu băltiri sau mlaștinile.
Cuantumul unitar planificat de Ministerul Agriculturii pentru PD-28 în perioada 2025-2027 este de 58,18 euro/ha. Acest cuantum poate să crească sau poate să scadă, în funcție de numărul fermierilor care aplică pentru această eco-schemă.
Prin aplicarea eco-schemei, fermierii vor contribui la:
- îmbunătățirea biodiversității agricole prin crearea unor habitate diverse și interconectate,
- serviciile ecosistemice esențiale, cum ar fi polenizarea, controlul natural al dăunătorilor și gestionarea apei,
- promovarea practicilor agricole sustenabile și sporirea rezilienței fermelor în fața schimbărilor climatice și a altor factori de stres,
- îmbunătățirea peisajul rural și oferirea de beneficii estetice și recreative comunităților locale.
Pentru mai multe detalii privind schema de plată PD-28, citiți informarea publicată de Ministerul Agriculturii, AICI.