Noul ministru al agriculturii va cere noi restricții pentru importurile din Ucraina

6

Noul ministru al agriculturii, Florin Barbu, a anunţat miercuri, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că va solicita Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile din Ucraina până la finele anului, dar şi introducerea de noi produse pe această listă, informează AGERPRES.

„Interdicţia este până pe la data 15 septembrie. Voi avea o discuţie cu colegii mei din celelalte state şi vom solicita prelungirea până pe 31 decembrie. În calitate de ministru, voi încerca, pe lângă produsele despre care vorbim aici, rapiţă, grâu, porumb, floarea soarelui, să introduc şi alte produse, până la 10 produse”, a transmis Florin Barbu, cel care este propus să preia frâiele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în guvernul Ciolacu.

Noul ministru al agriculturii a menționat mierea şi carnea printre produsele care ar putea fi incluse pe lista interdicţiilor la import, dar şi „alte priorităţi ale României, astfel încât fermierii români să poată să îşi comercializeze produsele pe care le produc în România”.

Florin Barbu a vorbit, de asemenea, despre implementarea urgentă a noului concept de „patriotism economic”, un obiectiv trecut în Programul de guvernare.

„Vom aduce la masă toate asociaţiile, vom încerca să facem o structură clară privind produsele româneşti, astfel încât ele să fie pe raft în toate supermarketurile şi în toate pieţele din România”, a explicat noul ministru al agriculturii, adăugând că în mandatul său îşi propune să reducă deficitul balanţei comerciale cu produse agricole, care se ridică în prezent la două miliarde de euro.

Totodată, Barbu a promis adoptarea unei legi referitoare la carne și produsele din carne, similare Legii laptelui.

„Vă dau un exemplu. În comisia de agricultură am susţinut Legea laptelui şi a produselor lactate. În momentul de faţă pe rafturile supermarketurilor şi în alte magazine sunt delimitate produse care sunt din lapte natural şi care sunt pe bază de grăsimi vegetale. Nu este o înţelegere, este o obligativitate, este un act juridic. Ieri am depus în Parlamentul României Legea cărnii şi a produselor din carne, care pe modelul Legii laptelui şi a produselor lactate, va impune rafturi separate la carne, etichetare corectă şi interzicerea de grăsimi animale în produsele procesate din carne”, a mai menţionat noul ministru al agriculturii.

Florin Barbu a mai promis în cadrul audierilor din comisii că accesarea fondurilor europene este cel mai important lucru de care se va ocupa după ce va ajunge la minister.

„Voi lansa toate programele prin Programul Naţional Strategic şi fermierii români să aibă acces la ghiduri simplificate, astfel încât proiectele pentru următorii 4 ani, 2023-2027, să fie implementate”, a mai spus Florin Barbu.

Nominalizat pentru portofoliul de la Agricultură, Barbu a obșinut miercuri avizul comisiilor de specialitate, cu 29 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.