Home Stiri Nu avem cu cine… Crescătorii de ovine caută ciobani în țări străine

Nu avem cu cine… Crescătorii de ovine caută ciobani în țări străine

71 views
Nu avem cu cine… Crescătorii de ovine caută ciobani în țări străine

Lipsa forței de muncă a fost și rămâne o mare problemă în agricultura românească. Fermierii, mai ales cei care cresc animale, se plâng constant că nu găsesc oameni pe care să-i angajeze în ferme, iar atunci când îi găsesc, majoritatea sunt neserioși. În aceste condiții, crescătorilor nu le rămâne decât să-și reducă efectivele de animale, sau să caute ciobani în țările străine, țări mai sărace decât România.

Unii fermieri preferă să-și vândă animalele și să rămână cu efective mai mici de ovine, pentru a fi mai ușor de gestionat.

”Am avut în jur de 5000 de capete, dar am renuțat la o parte din ele din cauza oamenilor, pentru că e criză de ciobani. Nu avem oameni, nu avem cu cine să facem treabă. Astfel, am considerat că e mai bine să rămân cu mai puține, ca să mă pot descurca. Zona noastră a fost binecuvântată cu pășuni, dar din păcate nu putem să profităm de ele din cauza lipsei forței de muncă”, ne-a spus fermierul Mihalache Neamțu din județul Constanța.

Fenomenul este răspândit însă la nivelul întregii țări. În Botoșani, spre exemplu, fermierii se plâng că nu au oameni pe care să-i angajeze și au început să caute ciobani în Republica Moldova sau chiar Vietnam și Filipine. Crescătorii se plâng de consătenii lor care, în loc să muncească, sunt asistați social și stau toată ziua în crâșme.

Fermierii au sesizat în repetate rânduri problema crizei forței de muncă, atât în presă, cât și direct către autorități, însă deocamdată nu s-a găsit nicio soluție concretă pentru a o rezolva. Munca grea, lipsa concediilor și a zilelor libere, îi face pe oameni să fugă de un astfel de loc de muncă, în ciuda salariilor bune oferite de crescători.