Odată cu apropierea sărbătorilor pascale, majoritatea românilor se pregătesc să cumpere tradiționala carne de miel, însă autoritățile ne sfătuiesc să fim vigilenți în legătură cu ce și de unde cumpărăm. Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, vine cu câteva sfaturi legate de achiziționarea mieilor sau a altor produse tradiționale în această perioadă.
Șeful ANPC îi sfătuiește pe consumatori să cumpere carne și ouă numai din locuri special amenajate și să evite ”portbagajele mașinilor” sau alte astfel de locuri neautorizate, chiar prețul este mai mic.
”Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine”, transmite Paul Anghel.
Cum recunoaștem o carne de miel bună pentru consum
Potrivit șefului ANPC, o carne de calitate trebuie să trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Carnea achiziționată sub forma refrigerată trebuie transportată, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și depozitată la frigider.
Totodată, trebuie o atenție sporită chiar și la achizițiile din magazine, pentru a ne asigura că prețurile de la raft și cele afișate pe bonurile fiscale sunt concordante.