Mai puțini porci sacrificați! Anunțul făcut de directorul DSVSA

17

În țara noastră, sacrificarea porcului în special în luna decembrie este o tradiție binecunoscută. Cu toate acestea, directorul Direcției Sanitar Veterinare Gorj (DSVSA), anunță că în acest an au fost înregistrate mai puține sacrificări de porci în gospodării, în comparație cu anul trecut. 

Chiar dacă peste 3000 de porci au fost sacrificați în luna decembrie în județul Gorj, cifra este mult mai mică în comparație cu anul trecut, așa cum anunță directorul DSVSA. 

Florin Gorcea, directorul DSVSA Gorj spune: ,,Ca și cifre, putem spune că în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, au fost efectuate 3.950 de examene trichineloscopice, nefiind depistat niciun caz pozitiv de trichineloză la porcii din gospodăriile oamenilor. Am înregistrat însă vreo 3-4 cazuri la mistreți și s-au luat măsurile legale, respectiv incinerare și îngropare. Dacă vorbim până la data de 27 decembrie 2023, avem un total de 7.280 de examene trichineloscopice, ceea ce rezultă o diferență de 3.330 de examene efectuate în perioada 1-27 decembrie. Aceste investigații veterinare s-au efectuat atât în piețele din Târgu Jiu, Novaci, Motru, Târgu Cărbunești, cât și în circumscripțiile concesionare din județ. Din fericire, nici în această lună nu a fost depistat niciun caz pozitiv de trichineloză. Comparativ cu anul 2022, este un număr mai redus de sacrificări în anul curent. Anul trecut am efectuat peste 11.000 de examene trichineloscopice. Este o scădere semnificativă cauzată de evoluția focarelor de pestă porcină africană înregistrate de la 1 iunie și până la 10 octombrie 2023”, a declarat directorul DSVSA Gorj pentru publicația Gorjeanul.