“O ferma cu mai putin de zece vaci nu poate fi rentabila”

601

George Turtoi a explicat motivul pentru care in Romania se acorda subventie numai pentru cei care au cel putin 10 vite in exploatie.

In Romania se bate moneda in aceasta perioada pe modificarea legislatiei, astfel incat subventia pentru animale sa ajunga si la cei care detin mai putin de zece vaci. Din pacate, nu este altceva decat praf in ochii taranilor, toata aceasta promisiune fiind facuta pentru ca se apropie alegerile parlamentare, iar cele mai multe voturi vin din mediul rural.

George Turtoi, expert in fonduri europene, a explicat de ce a fost stabilit acest plafon de 10 vaci.  “Asa este si in occident. In plus, o ferma cu mai putin de zece vaci nu poate fi rentabila. Se ofera ajutor de minimis pentru ca orice agricultor sa poata creste numarul de animale. Daca nu se poate asa, atunci taranaii trebuie sa se asocieze in cooperative si atunci isi impart banii pe care ii obtin”, a spus fostul secretar de stat al MADR.

Acesta a explicat ca romanii nu trebuie sa se grabeasca sa investeasca in exploatatiile de nucifere pentru ca se poate intampla ca mai tarziu sa se ajunga in situatia celor care au obtinut fonduri nerambursabile pentru ferme de melci sau crescatorii de struti. “Nu mai avem nici o ferma de melci in Romania acum. Nu s-a facut un studiu de piata inainte, ca sa vada daca afacerea are potential. Inainte de a face o investitie, inainte de a accesa fonduri europene, este bine sa se faca un studiu”, a spus Turtoi.