O nouă promisiune… Ce le-a spus ministrul Adrian Oros fermierilor afectați de secetă

6
O nouă promisiune… Ce le-a spus ministrul Adrian Oros fermierilor afectați de secetă

Joia trecută, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost în județul Constanța, unde a avut o întâlnire cu fermierii afectați de secetă, care așteaptă ajutoare din partea statului. Deși în acest moment nu există nicio formă de acordare a despăgubirilor, șeful MADR le-a promis fermierilor din Dobrogea că va încerca să identifice o soluție la rectificarea bugetară din a doua jumătate a anului.

”Faptul că domnul ministru ne-a onorat cu vizata lui săptămâna trecută la Constanța, iar discuțiile au fost constructive și sperăm că lucrurile au intrat pe un făgaș normal spre rezolvarea problemelor noastre, nu înseamnă că doar prin simpla vizită a domnului ministru ni s-au rezolvat problemele. Rămânem în continuare activi, suntem cu ochii pe ce se întâmplă și solicităm în continuare despăgubirile pentru culturile de primăvară pentru fermierii noștri, pentru fermierii afectați de secetă”, a precizat Teodor Ichim, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Întrebat de realizatorul Ovidiu Ghinea care a fost răspunsul concret al ministrului, liderul fermierilor din Dobrogea a spus că, potrivit lui Oros, banii pentru despăgubiri nu există la buget în acest moment, însă la rectificarea bugetară se va încerca identificarea unor sume de la celelalte ministere, care să fie transferate către MADR, astfel încât să poată acoperi despăgubirile.

”Răspunsul a fost unul diplomat. Bani la buget nu sunt, asta este clar și toți fermierii trebuie să fie conștienți de lucrul acesta. Toate domeniile vor bani, toate domeniile au nevoie de bani în urma acestei crizei generate de pandemie, dar nici agricultura nu este fratele mai sărac dintre ministere, cea care ar trebui să cedeze bani pentru alte direcții.

Și noi avem nevoie de bani, iar dacă s-ar face o analiză atentă, pe lângă faptul că suntem domeniu esențial, suntem și unul dintre domeniile cele mai afectate de contextul anului 2020. Niciun domeniu nu a fost atât de afectat și nu a avut o pauză atât de mare a veniturilor în societățile lor, de doi ani. Ținem minte că astă vară, tot turismul s-a făcut în România, nu s-a făcut peste granițe. Iar domeniile care în primă fază erau afectate serios, au avut o gură de oxigen în vara anului 2020. Agricultorii, din 2019, nu au mai avut venituri. În schimb, au avut cheltuieli cu ratele bancare, cu salariile, cu inputuri, cu motorină, cu taxele la stat, absolut tot.

La prima rectificate bugetară, domnul ministru a promis că va face tot ce este posibil să ceară bani de la celelalte ministere, sume de bani care puse laolaltă să poată constitui suma pentru despăgubiri la culturile de primăvară. Va fi destul de târziu pentru unii dintre noi”, a mai spus Teodor Ichim.

Fermierii susțin, însă, că soluția cea mai potrivită ar fi fost cea propusă de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin care fermierii să primească niște adeverințe similare cu cele de la APIA, prin care să se poată împrumuta de la bănci.

”Solicitarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare de a da niște adeverințe, genul celor de la APIA, în care agricultorii să poată merge către bănci, să se împrumute, să plătească comisionul de acordarea a creditului și dobânda, ar fi fost o gură de oxigen foarte serioasă. Mergeam la bănci, împrumutam banii și îi investeam în agricultură în contextul unui an cu potențial. A plouat, temperaturile au fost normale. (…) Un administrator înțelept, cum ar trebui să fie Guvernul României, ar trebui să investească bani acolo de unde banii se întorc repede și cu siguranță”, a mai subliniat președintele APAD.