Avertisment: O să avem zeci de ani pestă porcină africană!

7

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) a crescut în ultima săptămână, odată cu încălzirea vremii, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

50 de noi focare au fost înregistrate în ultima săptămână în 15 județe din țară. În prezent, în România sunt identificate 170 de focare de pestă porcină africană.

Producătorii de carne de porc din România sunt disperați, acuzând că, din cauza lipsei de măsuri coerente împotriva PPA din partea autorităților, au înregistrat pierderi de 1 million de porci anual.

„S-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de manage­ment în situaţii critice. Pe noi ne-au înge­nun­cheat pesta porcină clasică şi pesta por­cină afri­ca­nă, boala secolului. Am pierdut 30-40% din efectivele de matcă, ceea ce a dus la o pier­dere de 1 milion de porci anual. Nu­mai în anul în curs au dispărut efectivele de matcă din 8-9 ferme mari, comerciale“, a spus Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Pro­du­cătorilor de Carne de Porc din Româ­nia, în cadrul emisiunii ZF Agropo­wer.

Acest lucru are consecințe și asupra balanței comerciale, având în vedere că importurile de carne sunt de patru ori şi jumătate mai mari decât exporturile. Anul trecut, România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 milioane de euro, arată datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Importurile totale de carne au fost de 911 milioane de euro, iar carnea de porc a reprezentat 65% din total.

„România este «blocată» la export din cauza pestei porcine africane. Aducem car­ne de porc din spaţiul comunitar, ca in­dustria să poată procesa, dar nu putem să exportăm. Cred că o să ajungem în situaţia Spaniei, să avem zeci de ani pestă, pentru că nu am început să facem nimic concret pen­tru a o eradica. Se stinge un focar într-o par­te a ţării şi este descoperit altul în altă parte a ţării“, a avertizat în cadrul emisiunii amintite Dana Tănase, director exe­cu­tiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). 

Este adevărat că a fost creat un Plan de măsuri de urgenţă pentru supravegherea, prevenirea şi controlul pestei porcine africane în Ro­mâ­nia, dar acesta nu este pus în aplicare, mai spune Dana Tănase. Astfel, virusul de pestă porcină africană a dus la uciderea a peste 740.000 de porci, despăgubirile pentru crescătorii afectaţi de PPA ajungând la circa 1 miliard de euro.

Din producţia de carne de porc se asi­gură în prezent până în 30% din con­sum, faţă de 65% din consum, procente rea­lizate în urmă cu patru ani, înainte să apară virusul de pestă porcină africană în România.

Astfel, în 2016, cel mai mare exportator de carne din România era Smithfield Prod, liderul pieţei cărnii de porc la nivel naţional, o companie care aparţine grupului cu acţionariat chinez WH Group, şi care la acel moment creştea peste un milion de porci. Virusul de pestă porcină africană a schimbat radical situația. În topul celor mai mari 20 de exportatori de carne din România, jumătate exportă carne de pasăre. Anul trecut, cel mai mare exportator a fost grupul de firme Aaylex, deţinut majoritar de antreprenorul Bogdan Stanca, unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii de pasăre, care a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri consolidată de peste 651 milioane de lei.

Din producţia de carne de pasăre, România exportă 96% (circa 83.000 de tone în 2020), pentru că majoritatea procesatorilor români folosesc carne de porc sau amestec de carne de porc şi vită.