Oierii nu vor să-și vaccineze animalele! Care sunt motivele

În contextul apariției focarelor de pesta micilor rumegătoare în România, pe parcursul anului trecut, atât autoritățile, cât și fermierii, caută soluții pentru a se asigura că o astfel de situație nu se va mai repeta. Una dintre posibilele soluții aduse în discuție ar putea fi vaccinarea animalelor împotriva acestei boli, însă oierii sunt reticenți în această privință.

Motivul principal pentru care fermierii se tem de acest vaccin este faptul că, odată vaccinate, animalele nu vor mai avea voie să fie vândute în Europa pe o perioadă de 2 ani. Astfel, prețul de comercializare ar putea scădea semnificativ, ceea ce le-ar provoca mari probleme crescătorilor de ovine.

”Eu unul nu sunt de acord cu vaccinarea. Dacă se face vaccinarea aceasta, cine răspunde pentru piață? Am înțeles că dacă vaccinăm, timp de 2 ani nu mai putem vinde în Europa, nici derivatele din acele animale care sunt vaccinate. Dacă rămânem pe mâna arabilor, să vedem cine răspunde de preț și de batjocura care o să fie, pentru că am văzut cum și-au bătut joc de ciobani când am rămas pe mâna lor, în toamnă”, a precizat Ionică Ciobanu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Totodată, fermierii susțin implementarea unor măsuri de prevenție și monitorizare, prin care autoritățile să se asigure că pesta micilor rumegătoare nu va mai apărea pe teritoriul țării, aceasta fiind o abordare mai eficientă decât vaccinarea animalelor.

”Problema este următoarea cu acest vaccin. La ora actuală nici nu există un vaccin care să fie omologat, care să ne spună că într-adevăr această boală dispare dacă se vaccinează animalele. Sub nicio formă nu putem vaccina femelele matcă. În al doilea rând, această hotărâre trebuie luată de specialiști împreună cu fermierii, să ne spună avantajele și dezavantajele. Nu putem ajunge la mâna nimănui. Dacă se face vaccinul, la analize nu știi dacă oaia respectivă a trecut prin boală sau are anticorpi datorită vaccinului.

Dacă se ia o hotărâre, trebuie să intervină autoritățile cu niște garanții la prețul mielului, care să nu scadă sub o anumită valoare. Exportatorilor le-ar conveni, dar trebuie văzut și analizată foarte bine această situație, pentru că nu văd bine sectorul. Pesta micilor rumegătoare poate fi controlată foarte bine prin acțiuni ale ANSVSA, de prevenție și monitorizare”, a explica Constanța Ștefan, președinta asociației Țara Loviștei, pentru AGRO TV.