Aectra Agrochemicals – liderul pieței biostimulatorilor din România, cu produse inovatoare precum Atonik sau Terra-Sorb, a realizat în februarie 2024 un studiu național printre fermierii profesioniști, independenți sau membrii ai Cooperativelor de renume din mai multe județe.
100 de fermieri din Muntenia, Bărăgan, Banat și Moldova, care acoperă un areal de peste 100.000 de hectare au confirmat că o mare parte din pierderi versus potențialul genetic sunt cauzate de factorii abiotici (secetă, diferențe de temperatură dintre zi și noapte, gerr etc), edafici (calitatea și fertilitatea solului) și tehnologici.
Printre principalele cauze care conduc la pierderi semnificative și care pot fi controlate cu un răspuns bun, în opinia fermierilor profesioniști, enumerăm: întârzierea repornirii în vegetație a culturilor primăvara, pregătirea slabă a solelor pentru iernare, înghețuri târzii de primavară, polenizare și fecundare necorespunzătoare, temperaturi ridicate și arșițe, probleme de fertilitate și calitate a solului (blocarea fosforului, levigarea sau evaporarea formelor de azot, probleme de salinitate etc).
Răspunsurile fermierilor participanți la studiu evidențiază că un control de minim 20% asupra factorilor abiotici și de fertilitate a solului ar putea reduce semnificativ pierderile de producție cu 1-2 tone/ha, în funcție de cultură, tehnologie și situație. Recomandarea specialiștior este de a trata cu acele soluții – biostimulatori, corectori de carențe (fertilizanți foliari) și amendamente pentru sol – demonstrate a aduce rezultate.
Așa cum afirmă și renumitul doctor în agronomie, domnul Lucian Buzdugan: ”investiția în biostimulatori și fertilizanții este necesară mai ales pe o climă cum se estimează a fi cea a României anului 2024”.
Concluzia studiului spune că o investiție de aproximativ 400 ron/ha pentru controlul și diminuarea acestor pierderi este clar justificată, echivalând cu o productivitate care acoperă investiția și aduce profit.
Aectra dorește să vină în întâmpinarea fermierilor români cu promoții și bonusuri care să încurajeze decizia financiară pentru productivități: fiecare pachet este calculat pentru profitul agricultorului și pentru a rezolva problemele de pierderi din factori abiotici, insuficiențe de elemente nutritive, de fertilitatea solului sau probleme de fitotoxicitate. Lista de pachete o puteți consulta în tabelul din pagina furnizorului Aectra la https://www.aectra.ro/pachete-primavara. În plus, specialiștii Aectra vă pot ghida în maximizarea investiției aplicând cele mai demonstrate soluții pentru reducerea pierderilor din cauza factorilor abiotici și edafici și în consecință pentru maximizarea producțiilor.
Ai și tu pierderi de productivitate pe care dorești să le diminuezi inteligent? Investește în soluțiile care îți produc bani: BlackJak, Ecofertil, Terra-Sorb Complex, Atonik, NH Delta!