Ordonanța amânării ratelor fermierilor a stârnit mari controverse în spațiul public, punând față în față două tabere ale căror interese par a nu se intersecta sub nicio formă: pe de-o parte, fermierii care, după un an dezastruos, pot răsufla ușurați că scapă de o povară financiară greu de suportat, pe de altă parte, furnizorii și distribuitorii de inputuri agricole care, în opinia celor dintâi, nu au trecut prin asemenea greutăți și, prin urmare, nu au niciun motiv să se opună unei astfel de măsuri „salvatoare”.
Iată însă că lucrurile nu stau chiar așa, iar argumentele celor care atrag atenția că Ordonanța amânării ratelor în forma propusă de Ministerul Agriculturii ar putea avea un impact dezastruos asupra întregului sector agricol sunt deja privite cu mai mare atenție de către tot mai mulți fermieri, care încep să sesizeze pericolul pe termen lung ce se ascunde în spatele unui act normativ poate bineintenționat, dar conceput fără o consultare serioasă cu toți actorii vizați.
În acest sens, dr. ing. Ștefan Gheorghiță, un binecunoscut fermier din județul Brăila și membru LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România), vine cu un punct de vedere extrem de interesant legat de Ordonanța amânării ratelor fermierilor la creditele cu dobândă mai mare de 2% plus ROBOR și a plății datoriilor cu scadențe în acest an către furnizorii de inputuri.
„Această problemă aș împărți-o în două, iar prima ar fi cea legată de credite, unde acuzările de atitudine comunistă sau altele asemănătoare sunt doar joc electoral, în condițiile în care formula a mai fost adoptată și de cei care conduceau prin anii 2020, deci putem să o lăsăm baltă cu acuzațiile”, spune în dr. ing. Ștefan Gheorghiță în Revista Fermierului.
Legat de credite, reputatul inginer agronom și fermier brăilean sesizează faptul că prin noua ordonanță, „cel puțin teoretic, nu se pot amâna creditele din programele AGRO IMM INVEST sau altele asemănătoare (care au dobândă de până în 2% plus ROBOR – n.r.), deoarece ar fi fost deranj mare, ele fiind garantate de către stat, care risca astfel să fie executat rapid de bănci, iar impactul pe buget ar fi fost dezastruos”.
În opinia lui Ștefan Gheorghiță, însă, partea extrem de periculoasă legată de Ordonanța amânării ratelor fermierilor o reprezintă amânarea plăților scadente către furnizorii de inputuri.
„Cel puțin din cele afirmate până în prezent, aceștia vor fi expuși neîncasării, ceea ce îi poate duce în situații de insolvență, mai ales dacă ei, la rândul lor, nu vor găsi înțelegere la furnizorii lor. Or, personal, cred că acest lucru nu este unul corect, în condițiile în care dintre cei doi parteneri din piață, tu favorizezi doar unul, iar pe al doilea nu că nu îl ajuți, dar îl și bagi la apă”, este de părere fermierul.
Acesta atrage atenția că, în acest fel, pe lângă riscul ca furnizorii de inputuri să întâmpine probleme financiare, este posibil ca bumerangul să se întoarcă tot împotriva fermierilor, dacă furnizorii le vor solicita pe viitor plata la livrare a inputurilor, ceea ce pentru mulți fermieri este un lucru imposibil.
„Ce vom face, atunci? Vom forța furnizorii de inputuri să livreze obligatoriu fără bani? Toată lumea așteaptă lămuriri privitor la acest subiect, dar anticipez că vor fi probleme destul de mari dacă se va merge pe acest principiu, care nu cred că va fi benefic pentru nimeni”, a adăugat fermierul Ștefan Gheorghiță.