Ordonanța ieftinirilor a intrat în vigoare. Vezi lista alimentelor reduse

3

Ordonanța ieftinirilor adoptată de urgență la guvern a intrat în vigoare. Aceasta presupune limitarea adaosurile comerciale la 14 alimente de bază cu scopul de a reduce din prețuri și a fi mai la îndemâna consumatorilor. 

Pe lista alimentelor reduse sunt incluse: pâinea albă simplă, între 300 și 500 de grame, fără specialități, iar ouăle doar mărimea M – 10 bucăți. Făina albă de grâu, mălaiul și zahărul alb tos, toate la 1kg, ulei de floarea soarelui la 1 litru, laptele de vacă și cu 1,5% grăsime, exclus UHT, iaurtul de 3,5 ambalat în cantități de cel mult 200g și telemeaua de vacă vrac, carnea de pui (nu și puiul dezosat), carnea de porc, mere, pepene roșu, prune, strugurii roșii și albi, morcovii, ardei, fasole uscată castraveți, ceapă, cartofi albi.  

Ordonanța ieftinirilor alimentelor este valabilă pentru început pe o perioadă de trei luni și vizează ca distribuitorilor și vânzătorilor să li se impună un adaos de 20% – 25%. După perioada de probă, autoritățile urmează să traga balanța și să observe dacă produsele de bază încă mai există în magazine și ieftinirile chiar s-au produs. 

Firmele care nu respectă plafoanele de adaos comercial impuse pentru aceste alimente riscă amenzi de la 100.000 la 2 milioane de lei, informează știripesurse.ro.