Organizațiile de fermieri se ceartă pe ploaie

5

În ultima vreme, în spațiul public au apărut numeroase controverse legate de funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, mulți fermieri acuzând că acesta are efecte dezastruoase asupra activităților agricole, generând secetă.

Disputele asupra acestei chestiuni sunt din ce mai aprinse. În timp ce mai multe organizații de fermieri au făcut demersuri către Ministerul Agriculturii să suspende imediat activitățile de combatere a căderilor de grindină, Uniunea Salvăm Țăranul Român (USȚR) cere, printr-o petiție adresată ministrului Florin Barbu și șefului Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, gen.(r) dr. ing. Gheorghe Căunei Florescu, înființarea de noi astfel de sisteme la nivel național.

Iată mai jos petiția Uniunii Salvăm Țăranul Român, semnată de Ion Păunel, membru fondator al asociației:

„În ultima perioadă, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea și Asociația Fermierilor din Prahova, precum și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, au făcut serie de sesizări adresate dumneavoastră, referitoare la luarea de măsuri urgente din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în sensul suspendării activitățiilor de combatere a căderilor de grindină prin unitățile Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.

Ne exprimăm cu acest prilej, surprinderea privind afirmațiile făcute de aceștia, cum că «Sistemul anti-grindină, în ciuda scopului său inițial de a proteja culturile agricole, a generat o serie de efecte dezastruase asupra activităților agricole din zonele de influență, aspect confirmat și documentat de către membrii noștri, fermieri din județele Vrancea, Prahova, Iași». Această afirmație nu are la bază o fundamentare științifică, ci este o simplă presupunere.

Conform Raportului Organizației Meteorologice Mondiale din anul 2023, privind situația climatică globală, pentru România se indică o avertizare privind deficitul accentuat de umiditate a solului.

Intervențiile active în atmosferă prin utilizarea tehnologiei rachetelor, împiedică formarea grindinei în formațiunile noroase, complementar conducând la stimularea precipitațiilor în zona de intervenție.

În consecință, activitățiile de combatere a căderilor de grindină, utilizând tehnologia rachetelor generează stimularea precipitațiilor și nu fenomenul de secetă.

Opinăm că o astfel de solicitare de suspendare a activităților de combatere a căderilor de grindină ar trebui să fie însoțită de un angajament din partea acestora, de a suporta pagubele survenite la culturile agricole aflate pe suprafețele protejate, urmare a căderilor de grindină.

Funcționarea Sistemului Antigrindină și de Crestere a Precipitațiilor este reglementată prin Legea 173/2008 privind intervențiile active în atmosferă, ce prevede la Capitolul IX Sancţiuni, lit. m) al art. 102 ce stabilește că se consideră contravenție «împiedicarea, sub orice formă, a desfăşurării activităţii sau refuzul de a sprijini această activitate manifestată din partea autorităţilor publice locale sau a instituţiilor descentralizate ale autorităţilor publice centrale, a altor persoane fizice şi juridice, dacă administraţia a intervenit direct, în acest sens, la aceste instituţii, potrivit competenţei acestora şi potrivit legii».

Semnatarul acestei petiții, respectiv UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN, are în componență producători agricoli individuali și în diverse forme de organizare care exploatează suprafețe importante de culturi agricole: legume în câmp, legume cultivate în spații protejate, vii, livezi, cereale etc., aflate în aria de protectie a Sistemului Antigrindină și de Crestere a Precipitatiilor.

Suspendarea activităților de combatere a căderilor de grindină, în contextul fenomenelor meteorologice extrem de periculoase din ultima perioadă ar presupune calamitarea acestora cu pierderi economice estimate la sute de mii de lei, cu repercursiuni privind reluarea ciclului de productie și plata arendei către arendatori.

Va solicităm pe această cale, Domnule Ministru, ca decizia pe care o veți lua privitor la funcțioanrea Sistemului Antigrindină și de Crestere a Precipitațiilor, să fie luată în considerare obligația stabilită prin Legea 173/2008 privind intervențiile active în atmosferă, de asigurare prin acest sistem a protecției culturilor agricole precum și a populației la fenomenele meteorologice extreme și totodată sa fie bazată pe o analiză obiectivă și nu în baza unor demersuri de natură emoțională, ce nu au la bază o fundamentare științifică cât și economică.

De asemenea vă solicităm și înființarea altor sisteme antigrindină la nivel național.

În speranța că demersul nostru va fi luat în considerare în fundamentarea deciziei dumneavoastră, vă mulțumim pentru înțelegere, exprimându-ne totodată aprecierile noastre în efortul pe care îl depuneți în susținerea agriculturii românești”, se scrie în peția fermirilor din USȚR.