Șah la ministrul agriculturii: Organizațiile de fermieri susțin protestul!

3

Fermierii se află deja în a treia zi de protest, însă dinspre Guvern încă li se refuză o întâlnire la nivel reprezentativ. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a lansat chiar ideea că protestul nu este susținut de organizațiile de fermieri, insinuând că ar fi vorba de o manipulare politică având scop electoral.

Fermierii protestatari s-au arătat jigniți de declarațiile ministrului Barbu, care a fost lăsat în ofsaid chiar de către organizațiile de fermieri, care și-au arătat susținerea față de protest.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a transmis vineri dimineață, către AgroTV, un comunicat prin care își exprimă solidaritatea față de fermierii care protestează și pe care vi-l prezentăm integral:

„Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF), își exprimă solidaritatea cu membrii fermieri care protestează și astăzi la nivelul mai multor județe și la intrarea în București.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare va transmite Ministerului Agriculturii o listă completă de problemele din sectorul agricol care au nevoie de rezolvare urgentă, cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental. De asemenea, problemele fermierilor vor fi transmise și Președintelui României, Premierului României și tuturor miniștrilor din Guvern. Pentru fiecare dintre probleme, în ultimele luni, AAC a transmis decidenților politici adrese oficiale și interpelări ce au rămas fără răspuns.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, structură membră a COPA-COGECA, va face o informare către organizația europeană și va solicita ca pe agenda de lucru a întâlnirilor de săptămâna viitoare să fie discutată și situația fermierilor din România.

Luni, 15 ianuarie, organizațiile Membre AAC vor participa la întâlnirea de la Ministerul Agriculturii de la care așteptăm soluții concrete și termene pentru rezolvarea punctuală a problemelor de pe lista de revendicări. În lipsa unor asumări clare și a unor acțiuni concrete ca urmare a ședinței, AAC va solicita săptămâna viitoare autorizarea unui protest cu tehnică agricolă la București, în Piața Victoriei, dar și la nivel nivelul fiecărui județ. Avem încredere că acțiunea noastră nu va fi împiedicată de chestiuni birocratice și că autorizarea protestului va fi făcută în regim de urgență.

Un număr foarte mare dintre Membrii organizațiilor noastre au intrat deja în a treia zi de protest. Suntem alături de ei și îi asigurăm de tot sprijinul și de implicarea organizațiilor din care fac parte. Ne dorim ca toate acțiunile de protest să decurgă fără incidente, dar și ca forțele de ordine să dovedească înțelegere și să nu împiedice desfășurarea pașnică a evenimentelor.

Mulțumim mass-media pentru sprijinul acordat în mediatizarea acțiunilor din ultimele zile. Totodată, facem un apel public ca mișcarea fermierilor să nu fie folosită în scop electoral, iar protestul să nu fie politizat în niciun fel”, se arată în comunicatul AAC.