Oros: 65 milioane de euro pentru legumicultori! Programul Tomata se transformă

7
Oros: 65 milioane de euro pentru legumicultori! Programul Tomata se transformă

Ministerul Agriculturii va aloca aproximativ 65 de milioane de euro în următorii doi ani pentru legumicultorii care cultivă în spații protejate. Dacă până acum, banii erau alocați doar pentru programele Tomata și Usturoiul, începând cu anul viitor, ajutorul va putea fi accesat de toți cultivatorii de legume, astfel încât fiecare să poată să cultive ce îi cere piața. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de specialitate.

“Vom veni pe această perioadă de tranziţie cu măsuri prin care legumicultorii să îşi facă sere şi solarii în care să cultive ceea ce piaţa le cere, nu ceea ce le spune ministrul. Ei vor avea posibilitatea să îşi facă aceste sere sau solarii şi să facă în continuare legumicultura în spaţii protejate.

Pentru această zonă de sere şi solarii, în următorii doi ani, am alocat 65 de milioane de euro. Vor fi investiţii în exploataţii pomicole, pentru că a fost o supra-contractare şi doar 30% dintre cei care şi-au depus dosare în această perioadă au reuşit să devină şi beneficiari şi alocăm 180 de milioane de euro. Pe partea de procesare şi marketing vor fi cam 150 de milioane de euro în perioada de tranziţie”, a precizat Oros.

Potrivit șefului MADR, sumele sunt acordate pentru legumicultorii care fac agricultură în spații protejate, deoarece aceștia pot asigura necesarul de legume proaspete pe tot parcursul anului, spre deosebire de cei care fac legumicultură tradițională, în câmp. Oros a mai subliniat că, în opinia sa, programul Tomata nu a avut efectul scontat. Potrivit lui, în ciuda faptului că legumicultorii au fost susținuți cu bani de la stat, importurile de tomate au crescut în această perioadă.

“A fost în derulare până anul acesta programul Tomata, s-au alocat sume considerabile acestui program. Era o măsură de sprijin, de minimis, din bani de la bugetul naţional, pentru a sprijini acest sector. Sigur ca orice măsură de sprijin ea trebuie să dureze 3-4 ani după care sprijinul respectiv trebuie să se mute pe altă necesitate. Eu mă uit pe cifre, s-au alocat anul trecut 60 de milioane de euro, anul acesta 40 de milioane pentru tomata, în 2018 – 47 de milioane în 2017 – 24 de milioane de euro. Mă uit şi pe datele INS, iar importurile au crescut”, a adăugat ministrul agriculturii.

Adrian Oros a mai subliniat că, în cadrul Programului Tomata, pe lângă fermierii care au beneficiat în mod cinstit de bani, au fost și foarte multe dosare fictive, prin care banii au ajuns la oameni care nu cultivau. Potrivit șefului MADR, anul trecut, într-un singur județ au fost găsite 417 astfel de dosare.