Executivul va adopta joi, în ședința de guvern, ORDONANȚA DE URGENȚĂ privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.
Așa cum site-ul AgroTV a informat încă de ieri, actul normativ prevede o listă de produse (vezi aici) pentru care se limitează adaosurile comerciale practicate, după cum urmează:
a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
Potrivit actului normativ, procedura de formare a prețului la raft pentru produsele prevăzute în anexă trebuie să fie unitară atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului.
Ordonanța de Urgență mai stipulează că adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa ce însoțește actul normativ.
„Prin derogare de la prevederile art. 8 alin (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei”, se mai prevede în noua Ordonanță de Urgență.
De asemenea, potrivit documentului, „contractele comerciale în desfășurare ale căror termene și condiții sunt contrare prevederilor prezentei ordonanțe de urgență vor fi modificate corespunzător în termen de 30 de zile de la data publicării”.
Ordonanța de Urgență ce vizează reducerea prețurilor la unele alimente de bază se va aplica pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării acesteia în vigoare.