Exemplare de ovine extrem de valoroase, la Agraria. „Daea nu ține cu oaia”, spun, la târg, fermierii


În cea de-a doua zi a Forumului Agraria 2023 de la Cluj, Cooperativa Agricolă din Dej, Miorița Silvaniei a adus în fata vizitatorilor unele dintre cele mai frumoase exemplare de ovine pentru examinare, ceea ce în termeni de specialitate se numește bonitare.

Evaluarea performanțelor ovinelor se face pe baza aspectului exterior, prin aprecierea conformației corpului animalului, printr-o analiză detaliată a zonelor corporale dar și a calității lânii și a caracteristicilor de rasă.

Bonitarea pas cu pas

După imobilizare, la mascul s-a apreciat prezența testiculelor în bursele testiculare, iar la femele, ugerul.

Caracteristici de performanță

La masculi, testiculele trebuie să fie mobile în învelitorile testiculare. În cazul aderenței lor la aceste învelitori avem de a face cu un proces inflamator, incompatibil cu activitatea de reproducere. Testiculele prea moi la pipăit, atrofiate sau prea coborâte indică o stare de slabă vigoare sexuală. Lipsa testiculelor în burse, monorhidia și tumorile duc la eliminarea masculului de la reproducție.

La femele, ugerul trebuie să fie normal dezvoltat, voluminos, grunjos la palpare, moale şi elastic.

„Un uger mare nu trebuie să impresioneze fiindcă este posibil să nu susţină o producţie ridicată de lapte”, a subliniat Antohe. „Mameloanele trebuie să fie normal dezvoltate, conform rasei: nici prea mari, pentru că mieii sug greu, iar cele prea mici îngreunează mulsul”, a adăugat inginerul expert.

Pielea trebuie să fie elastică, moale, fină, suplă şi onctuoasă la pipăit şi, la unele rase de oi, acoperită cu peri fini și rari sau parțial chiar cu lână.

Tunsul animalelor

A urmat tunsul animalelor cu o mașină electrică, cântărirea lânii după tuns, aprecierea conformației constituției. După tuns, la fiecare, s-a cântărit cojocul de lână. Tot pentru lâna s-a luat în calcul gradul de acoperire a abdomenului, a capului și a membrelor si s-a măsurat cu o riglă lungimea șuviței de lână la spată. Pentru cei de un an lungimea a variat între 29 și 32 de cm. Culoarea lânii a fost de nuanță albă sau crem.

Daea nu ține cu oaia

Unul dintre fermierii prezenți la demonstrație s-a plâns de faptul ca subvențiile nu sunt suficiente, iar mai in gluma, mai in serios a si emis sloganul “Daea nu tine cu oaia”.

In replică, Radu Antohe, expert în Politici Agricole a spus: “Acordarea sprijinului pe oaie este la jumătate față de ceea ce se cheltuiește azi. Pun totul pe seama neștiinței. Un om bine informat si care știe ce aport aduce specia, nu ar face așa ceva. Crescătorii pot domina doar prin creșterea efectivelor din punct de vedere calitativ. Exemplarele lor să fie cu adevarat valoroase. Acesta este îndemnul meu. Am făcut enorm de multe demersuri in acest sens. Chiar ieri am trimis o nota ministrului Agriculturii”.

Examinarea s-a încheiat cu premierea fermierului Mureșan Lucian care a primit Premiul de excelență pentru detinatorul celei mai performante ovine. 

Intrebat cum reuseste sa ajunga in TOP cu oile sale, Mureșan Lucian a răspuns simplu: Fac aceasta meserie pentru ca îmi place.

Iată răspunsul cel mai simplu la PERFORMANȚĂ. Dacă fiecare dintre noi facem cu plăcere ceea ce facem, cu toții vom deveni premianți.