PADUCELUL, COMOARA PENTRU CARDIACI

647

Păducelul este un arbust ce creşte la marginea drumurilor și poate atinge înălţimi de până la 10 metri. Proprietățile curative au fost intrebuințate încă din cele mai vechi timpuri, căpatand astfel mai multe denumiri, precum gherghinar sau măracine alb. În trecut, crengile înflorite de păducel se foloseau pentru a împleti cununi ornamentale la nunţi în scopul de a aduce fericire şi rodnicie căsniciei mirilor sau se așezau la pătuțul pruncilor pentru a-i feri de spiritele rele. În scop medicinal se folosesc florile, frunzele, ramurile şi fructele de păducel. Atât fructele, cât şi florile sunt folosite la prepararea de infuzii, capsule şi tincturi.

Întorcâdu-ne la vremurile noastre, păducelul este folosit pentru boli ale inimii și a vaselor de sange, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, dureri în piept și bătăi neregulate ale inimii. Este, de asemenea, utilizat pentru a trata atât tensiunea arterială scăzută cât și tensiunea arterială ridicată, “întărirea arterelor” și colesterolul ridicat.

Planta se mai recomandă pentru tulburările digestive cum ar fi indigestia, scaunul moale și durerea de stomac. Este, de asemenea, utilizat pentru a reduce anxietatea, ca sedativ și pentru a crește cantitatea de urină. Tot păducelul este utilizat în tratarea viermelui intestinal cât și alte infecții din aceeași zonă.

Unii oameni aplică paducel pe piele pentru arsuri, răni și ulcere. Preparatele din păducel se utilizează  curățarea rănilor, mâncărimi și degerături.

Veți găsi păducel printre ingrediente în felii de fructe confiate, gem, jeleu și vin.

În compoziția florilor şi fructelor de păducel  găsim amine aromatice precum tiramina, lavonoid, antociani, uleiuri volatile, acizi triterpenici, acid crategic, acid ursolic, pectine, fitosteroli, vitamina C și B.

Cercetările sugerează că păducelul poate reduce insomnia, colesterolul, lipoproteina cu densitate scăzută și grăsimile din sânge. Se pare că acesta ar reduce acumularea de grăsimi din ficat. De asemenea, pare să aibă activitate antioxidantă.

Înainte de a folosi produse din păducel, discutați cu medicul dumneavoastră dacă are interacțiuni majore cu mai alte medicamente deja prescrise.