Pădurarii, agresați și UCIȘI de hoții de lemne. Legile îi apără pe ”nelegiuiți”

Pădurarii, agresați și UCIȘI de hoții de lemne. Legile îi apără pe ”nelegiuiți”

Problemele pădurarilor cu hoții de lemne s-au înmulțit din ce în ce mai tare în ultimii ani, ajungându-se chiar la mai multe situații tragice. Personalul silvic este neputincios în fața infractorilor, atât din cauza slabei dotări, cât și din cauza nepunerii în practică a legislației în vigoare.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a solicitat intervenţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva pentru urgentarea dotării personalului silvic care asigură paza pădurilor cu armament de serviciu, uniformă de serviciu, mijloace de apărare şi de intervenţie, mijloace de comunicaţie şi mijloace de deplasare, pentru a opri problemele pe care le au pădurari cu hoții de lemne.

Subiectul a fost abordat de Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, acolo unde a stat de vorbă cu mai mulți reprezentanți ai personalului silvic. Printre ei s-a aflat și Silviu Geană, președinte al Federației Sindicatelor Silva, care a oferit o radiografie a problemelor cu care se confruntă pădurarii români în ultimii ani.

”Problema agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic nu este o problemă nouă. Ea vine încă din anii 1990. Din perioada anilor 92-93 până în 2019, am avut patru cazuri de pădurari care au fost uciși și ținând o evidență lunară a cazurilor de agresiune, ajunsesem la o cifră de aproximativ 600 de colegi de-ai noștri, tehnicieni și ingineri silvici, care au fost amenințați cu moartea, cărora le-au fost distruse mașinile, incendiate casele.

Pe fondul unor schimbări legislative în perioada 2017-2019, am tras concluzia că aceste cazuri de agresiune împotriva personalului silvic sunt din ce în ce mai dese, mai agresive. Punctul culminant a fost atins în toamna anului 2019, când, pe data de 12-13 septembrie, un coleg pădurar de la Pașcani a fost ucis de hoții de lemne în timp ce apăra pădurea, iar la interval de o lună de zile, pădurarul Ovidiu Pop Pavel, de doar 30 de ani, tatăl a două fetițe gemene, a fost ucis cu bestialitate. I s-a luat arma de serviciu, a fost călcat de un atelaj pe care încerca să-l oprească, încărcat cu lemn tăiat ilegal”, a precizat Silviu Geană.

Potrivit președintelui Federației Sindicatelor Silva, au existat numeroase incidente de această natură și în ultimele luni, în unele fiind trași la răspundere de către poliție chiar pădurarii.

”În ultima perioadă, de la sfârșitul lunii noiembrie și până la sfârșitul lunii martie, am avut din nou șase cazuri de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic: două la Vâlcea, una destul de gravă la Argeș, una la Sălaj; a fost un caz nefericit și la Bacău, unde un pădurar care nu era dotat cu armament de serviciu conform legii, a fost nevoit să-și scape pielea folosind un pistol pe care îl deținea legal, dar nu era arma de serviciu. Acum a ajuns să dea cu subsemnatul la poliție pentru că a utilizat o armă pe care nu avea voie să o folosească în timpul serviciului”, a explicat Silviu Geană.

Potrivit reprezentantului personalului silvic, legislația în vigoare prevede dotarea pădurarilor cu toate echipamentele necesare, însă legea nu este pusă în practică.

”Avem un statut al personalului silvic încă din anul 2000. În 2019, pe fondul agresiunilor asupra personalului silvic, acesta a fost amendat prin legea 234/2019, lege în vigoare din decembrie 2019, prin care s-a creat întreg cadrul legal pentru a profesionaliza corpul silvic, pentru a-l dota cu mijloace de transport, cu armament letal sau neletal, cu mijloace de apărare și comunicații. Din păcate, legea este pusă în aplicare doar parțial. Dacă legile ar fi respectate, suntem convinși că astfel de cazuri nu s-ar mai petrece în fiecare lună aproape”, a mai adăugat Silviu Geană.