PARADOX: Producții record la grâu, dar pâinea se scumpește!

4

Deși recolta de grâu este una mare, făina va fi mai scumpă, iar pâinea românilor ar putea să nu mai fie chiar „cea de toate zilele”.

Fermierii bihoreni au avut o recoltă peste aşteptări pe cele 61.500 hectare cultivate cu grâu. Este cea mai bună recoltă din ultimii 10 ani, producţia de grâu de anul acesta bate toate recordurile la nivel national, scrie ebihoreanul.ro.

„În zona Diosig, spre exemplu, producţia medie a fost de 8.000 kilograme la hectar, dar am avut şi locuri unde, ca niciodată, s-au făcut şi 11.000 de kilograme la hectar”, se destăinuie un fermier.

Dacă în zona sud-estică a României fermierii vorbesc de producţii medii de 5.000 de kilograme la hectar din cauza secetei, în partea de vest acestea sunt cu cel puţin 15% mai mari, ajungând până la 6.000 de kilograme la hectar, datorită unei ierni blânde urmate de o primăvară ploioasă.

La nivel național, pentru anul acesta se vorbește de o producție totală de peste 9 milioane de tone de grâu, ba chiar, conform ultimelor estimări ale Comisiei Europene, România ar putea depăși pragul de 10 milioane de tone.

Spre comparaţie, pe fondul secetei de anul trecut, producţia naţională a fost de 6,2 milioane tone, în scădere de la 9,9 milioane tone în 2019.

Și producția mai mare, și grâul mai scump…

Cu toate acestea, în mod paradoxal, grâul se scumpește, lucru care, desigur, pentru fermieri nu poate fi decât o veste bună. De ce se întâmplă asta?

Preţul cerealelor, într-o economie globalizată, este dictat de producţia mondială.

„Chiar dacă recolta din zona Mării Negre, inclusiv România, este mai bună, ţări mari producătoare, cum sunt China, America şi Ucraina, au fost afectate de secetă, iar asta a scumpit grâul”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

… Grâu mai scump, pâine mai scumpă!

Este evident că prețul grâului se va reflecta în prețul pâinii, așa că ne așteptăm la noi scumpiri în industria de panificație.

„Având o producţie mare, preţul grâului ar fi trebuit să scadă, lucru care nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, grâul şi pâinea s-au scumpit pentru că s-au scumpit energia, combustibilul şi ambalajele şi au crescut costurile cu salariile”, explică şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan

Mai mult, surse din piaţă afirmă că producătorii din industria panificaţiei, îngrijoraţi de perspectiva unei noi crize sanitare care ar putea fi provocată de al patrulea val de infectări cu Covid, au ales să îşi facă stocuri de materie primă, fapt ce a pus presiuni suplimentare pe preţ.

Deja pâinea s-a scumpit cu 4,5% în iunie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, înainte chiar ca grâul de anul acesta să fie recoltat, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Această scumpire a fost însă doar un efect al scumpirii gazului, curentului electric şi transportului, pentru că deocamdată făina nu s-a scumpit, spun reprezentanții industriei de morărit și panificație.

Cu alte cuvinte, grâul mai scump va însemna o nouă scumpire a făinii şi, evident, pâine mai scumpă.