Parlamentul European a DECIS! Urmează ZILE NEGRE pentru fermieri

4

Marți, în Parlamentul European, a avut loc un vot extrem de important pentru viitorul fermierilor din toată Europa. Concret, parlamentarii europeni au votat pentru adoptarea strategiei ”de la fermă la furculiță”, prin care oficialii europeni vor să impună anumite norme mai dure pentru fermieri, pentru a reduce impactul asupra mediului.

După o lungă sesiune de dezbateri și vot, strategia a fost adoptată cu 452 de voturi pentru, 170 împotrivă și 76 de abțineri.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a invitat-o pe Carmen Avram, europarlamentar și membră a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, pentru a ne explica ce s-a întâmplat la vot și ce consecințe ar putea avea acesta asupra fermierilor din România.

A fost un vot extrem de muncit și epuizant, pentru că sensibilitățile sunt mari. Acest pact verde este politica-fanion a Comisiei Europene, ține foarte mult la asta, grupurile politice fac tot ce se poate pentru a fi chiar mai ambițioase decât ce spune Comisia, iar a te opune acestei politici verzi nu este întotdeauna în favoarea celor care se opun.

La final, votul a trecut, textul a rămas așa cum și l-au dorit cei foarte verzi, iar din acest moment Comisia va lua sau nu anumite bucăți din strategia ”de la fermă la furculiță”; ar putea să ia, de exemplu, țintele din strategie, dar nu e obligatoriu; ar putea să transforme aceste puncte pe care le va lua în acte delegate sau acte de implementare și le va introduce în regulamentul PAC. Din momentul în care Comisia va termina aceste acte, Parlamentul European nu mai are nicio portiță de a interveni”, a precizat Carmen Avram pentru AGRO TV.

Mai există, însă, speranță pentru fermieri. Deși votul din Parlamentul European a fost categoric, decizia finală stă în mâinile Comisiei Europene, iar presiunile din partea organizațiilor profesionale ale fermierilor, dar și din partea miniștrilor agriculturii din toate statele membre sunt clare. Aceștia se împotrivesc în unanimitate țintelor impuse de strategia ”farm to fork”.

”La nivel de Comisie, e posibil să nu fie adoptat acest text, să fie un semnal suficient de puternic faptul că au existat niște sute de europarlamentari care eu votat împotrivă. Posibil ca și discuțiile care au avut loc deja în cadrul Consiliului de Miniștri ai agriculturii, opoziția unanimă a acestora față de obligativitatea țintelor din ”Farm to fork” să dea de gândit Comisiei”, a mai spus Carmen Avram.