PARTICIPAREA MINISTRULUI PETRE DAEA LA FORUMUL LA NIVEL INALT DE LA SOFIA

522

În perioada 29-30 aprilie 2018, Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat la Forumul la nivel înalt “Este timpul să prezentăm standardele duble privind produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene”, desfășurat la Palatul Culturii din Sofia, Bulgaria. Alături de ministrul Petre Daea, România a fost reprezentată de subsecretarul de Stat Tiberius-Marius Brădățan din Ministerul Sănătății, precum și de Vicepreședintele, Liliana Mincă și Secretarul General, Mihaela Irina Ionescu din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

 Forumul la nivel înalt, a cărui tematică a fost dublul standard de calitate al produselor alimentare, s-a desfășurat sub patronajul prim-ministrului Republicii Bulgaria – domnul Bojko Borisov. Printre participanți s-au aflat ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, ministrul președinției bulgare a Consiliului UE, Lilyana Pavlova, precum și alți oficiali din statele membre ale Uniunii Europene, între care îi amintim pe Vera Jourova, Comisar pentru justiție, consumatori și egalitatea între sexe și Maria Gabriel, Comisar pentru economia și societatea digitală.

 Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, a arătat că problematica dublului standard se poate rezolva prin reglementări unice la nivel european care să cuprindă definirea standardului dublu, metodologia de determinare a acestuia și instrumentele legale de gestionare a abaterilor.Nu este ușor acest demers, dar el trebuie început, iar Romania va participa activ la realizarea lui”, a subliniat ministrul Petre Daea în cadrul Forumului.

În intervenția sa, ministrul Petre Daea a atras atenția asupra faptului că dublul standard este o realitate. ”Constatările pe care le-am făcut atent și cu mijloace legale au confirmat existența lui. Forumul se înscrie în această logică de a găsi soluții. În acest context, doresc să afirm că România a urmărit cu atenție această problemă, folosindu-se de instrumente juridice de care dispune. Cu aportul colegilor din Belgia, Germania, Olanda, s-au făcut analize la produse identice aflate în rețeaua comercială din România și aceste țări. Rezultatele au fost trimise la Comisie, răspunzând astfel scrisorii comune a celor trei comisari”, a afirmat ministrul Daea.