Pași pentru îngrijirea corectă a oilor și a mieilor după fătare

mieilor

După fătarea mieilor, oile au nevoie de îngrijiri speciale pentru a menține sănătatea acestora. În primul rând, trebuie să țineți cont că în saivan se pune zilnic un strat de paie curate, iar săptămânal aşternutul trebuie prăfuit cu var nestins, care este un bun dezinfectant, iar apoi se adaugă un strat gros de paie.

În cel de-al doilea rând, trebuie să știți că oile, în special cele din rasa Ţurcană, sunt rezistente la temperaturi scăzute și mediu uscat, dar sunt mai sensibile la curenții de aer umezi și reci.

 În perioada fătărilor, conform normelor europene, oile sunt în condiții de confort termic la temperaturi de 8-10 grade Celsius, în timp ce mieii recién fătați au nevoie de o temperatură mai ridicată, de 15-17 grade Celsius, pentru a fi în confort. 

Totuși, mieii rasei Ţurcană rezistă și la temperaturi mai scăzute (chiar până la 0 grade Celsius), cu condiția ca imediat după fătare să fie îmbrăcați cu un material textil absorbant (bumbac, in, cânepă) și să sugă colostru în cel mai scurt timp posibil, recomandă Ioan Pădeanu, profesor inginer la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii din cadrul USAMVB Timișoara, Șef catedră Ovine, într-un articol publicat în revista Ferma nr. 4(165), 1-14 martie 2016.

Fătările pot avea loc în saivan sau chiar la pășune, dar oile gestante trebuie supravegheate constant ziua și periodic noaptea, la intervale de cel puțin 3 ore. Oile care au mai fătat și care au doar un miel viguros, ce sugerează de unul singur, sunt, de obicei, mutați într-o boxă mare, protejată de curenți de aer. În efectivele mai mari, oile cu doi miei sau cele care au comportament de mamă rea vor fi puse în boxe individuale, fie în maternitate, fie în saivan, unde vor sta între 3 și 7 zile, în funcție de frecvența fătărilor.

Pentru efectivele de ovine din sistemul de Control al Originii și Performanțelor (COP) și cele înregistrate în controlul producției (PP), este obligatoriu ca mieii să fie marcați în primele 24-48 de ore cu crotalii de fermă și să fie cântăriți.

Sursa: Asociția agricolă Țara Lovistei 

ciobanii oaia romaneasca fermierii romani