PATRUNJELUL, LEACUL ANTICANCER

336

Pătrunjelul este o plantă erbacee legumicolă, originară din regiunea mediteraneană. Acesta are tulpina înaltă și este vestită pentru frunzele aromate inconfundabile. Folosită ca un condiment în forma sa proaspătă și uscată, pătrunjelul este folosit atât în alimentație, cât și în medicina populară.

Cele mai puternice beneficii pentru sănătate ale patrunjelului, și totodată cele mai importante sunt: controlul cancerului, întărirea sistemului imunitar, gestionarea diabetului zaharat și artrita reumatoidă, împreună cu prevenirea osteoporozei. Mai mult, acesta acționează ca un analgezic cu proprietăți antiinflamatorii. Tot pătrunjelul ajută la prevenirea problemelelor gastro-intestinale, cum ar fi indigestia, crampele stomacale, balonare și greața. Nutrientii gasiti in patrunjelul proaspat includ vitamina C, potasiu, calciu, magneziu, fosfor și sodiu. Este o sursă bună de vitamina A, K și E, tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, folat, fier și zinc.
British Journal of Nutrition a publicat un studiu care sugerează că patrunjelul ajută la protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi. Acest prejudiciu este responsabil pentru multe boli cronice, cum ar fi probleme cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative și tulburări oculare.

Pătrunjelul conține apigenină, o armă puternică ce restabileste profilul normal al celulelor canceroase. De asemenea , apigenina este foarte importantă pentru strategiile de prevenire a cancerului.

Pe lângă apigenină, pătrunjelul conține mai mulți antioxidanți flavonoizi, inclusiv luteolina, licopenul, beta-carotenul și alfa-carotenul. Bogat în antioxidanți și vitamine, pătrunjelulajută la curățarea rinichilor în mod natural. Acesta a fost folosit de mai multe secole ca diuretic pentru a trata pietrele la rinichi, la vzica biliară, a infecțiilor vezicii urinare și a infecțiilor tractului urinar.

În scop terapeutic, pătrunjelul este recomandat pentru o cura de detoxifiere a organismului  deoarece acesta favorizeaza eliminarea toxinelor prin transpiratie, neutralizeaza efectele daunatoare ale tutunului si consumului de alcool. Practic, dupa un consum echilibrat, dar pe o perioada mai lunga de 2-3 saptamani, pacienții vor sesiza că întregul organism functionează mai bine iar  problemele de sanatate s-au ameliorat și sunt mult mai energici și în formă.