Păzea! Se iau noi măsuri pentru a reduce prețul gazelor!

12

Realitatea ultimilor ani ne-a învățat să privim cu suspiciune așa-zisele încercări ale politicienilor de orice fel de a veni în sprijinul populației, cum este cazul acum cu prețul gazelor.

Comisia Europeană intenţionează să anunţe noi măsuri pentru a contracara o criză energetică fără precedent prin reducerea fluctuaţiilor extreme de pe piaţă, creşterea lichidităţii şi reducerea preţului gazelor naturale, informează Bloomberg, citat de AGERPRES.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, urmează ca Executivul comunitar să dea publicităţii în data de 28 septembrie un document în care va detalia noi paşi destinaţi să reducă volatilitatea şi să crească volumul tranzacţiilor pe pieţele de energie, în condiţiile în care explozia preţurilor a dus la majorarea apelurilor în marjă. Documentul va cuprinde, de asemenea, noi măsuri pe care blocul comunitar ar putea să le ia pentru reducerea preţului carburanţilor.

Sursele citate de Bloomberg precizează însă că, deși unele state membre UE cer ca prețul gazelor să fie plafonat, Comisia Europeană nu nu are de gând să propună noi reglementări în acest sens săptămâna viitoare.

Noile măsuri se vor adăuga pachetului propus anterior, care include o taxă pe profiturile excesive, un plafon pentru veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale şi o ţintă obligatorie de reducere a consumului de electricitate.

Noul document al Comisiei, cunoscut în jargonul UE sub denumirea de „comunicare”, are menirea de a da guvernelor statelor membre asigurări cu privire la noi măsuri care ar urma să vină de la Bruxelles, în contextul în care miniştrii europeni ai Energiei speră să ajungă la un acord cu privire la planul iniţial cu prilejul reuniunii din data de 30 septembrie. În mod normal, un plan de acţiune este urmat de propuneri detaliate care au nevoie de aprobarea statelor membre.

Criza energetică va constitui un subiect cheie și la reuniunea informală a liderilor UE de la Praga, din 7 octombrie, precum şi la summitul trimestrial programat în perioada 20-21 octombrie la Bruxelles.

La aceste reuniuni, ar urma să fie discutat un plan pentru preţul gazelor naturale, după ce mai mult de jumătate dintre ţările membre au cerut o astfel de măsură la reuniunea miniştrilor Energiei care a avut loc la începutul lunii septembrie.

Însă cei care sprijină ideea introducerii unei limite la prețul gazelor au opinii diferite cu privire la modul în care ar putea fi implementată. Italia este pentru plafonarea tranzacţiilor fizice şi financiare la toate hub-urile de gaze din UE, în timp ce Grecia susţine plafonarea la hub-ul Title Transfer Facility din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, iar Polonia cere o limită pentru prețul gazelor importate de la furnizori, inclusiv din Rusia. În replică, ţările care se opun ideii unui plafon de preţ susţin că o astfel de măsură ar încuraja consumul de gaze într-un moment în care Uniunea Europeană vrea să reducă utilizarea combustibililor fosili.