Parlamentul European a respins proiectul de reducere cu 50% a pesticidelor utilizate de fermieri

1

Proiectul de master plan al UE, Sustainable Use Regulation (SUR), pentru reducerea dependenței fermierilor de pesticidele a fost respins miercuri, la Strasburg, de Parlamentul European, cu cu 299 de voturi împotrivă, 207 pentru și 121 abțineri.

După un an și jumătate de negocieri în urma cărora ramurile executive, interguvernamentale și legislative ale UE nu au reușit să ajungă la un acord, se pune astfel capăt legislației SUR privind utilizarea pesticidelor, un element important al Acordului Verde (Green Deal) al Comisiei Europene.

„Este o zi foarte întunecată pentru societate în ansamblu și pentru mediu – și, de asemenea, pentru fermierii care ar fi eliberați de «dictatele» agroindustriei”, a declarat europarlamentarul austriac al Verzilor, Sarah Wiener, șeful comisiei de mediu a Parlamentului European pentru acest dosar.

Verzii și alte partide de stânga au ajuns să voteze împotriva acordului final, după ce în urma unor presiuni concertatedin partea Partidului Popular European (PPE) și a altor grupuri de dreapta au diluate multe dintre prevederile proiectului de lege.

Wiener a propus să trimită textul înapoi Comisiei de mediu pentru revizuire, dar moțiunea a fost respinsă cu 324 de voturi pentru 292.

„Grupul PPE nu sprijină măsurile care reduc producția de alimente în Europa sau împiedică fermierii să producă alimente. Lăsați fermierii să cultive! Înainte de a trece către o interzicere totală a produselor de protecție a plantelor, trebuie să găsim alternative adecvate”, a declarat, la rândul său, europarlamentarul Alexander Bernhuber, negociatorul Grupului PPE privind noile reguli ce vizează utilizarea pesticidelor, în urma votului de astăzi în Parlamentul European.

„Cu toții ne dorim mai puține produse de protecție a plantelor folosite pe terenurile agricole. Dar reducerea acestora nu trebuie să pericliteze producția de alimente în Europa, să facă alimentele mai scumpe sau să determine fermierii să renunțe la afaceri. Fermierii trebuie să aibă voie să-și facă munca. Nu trebuie să creștem povara birocratică asupra fermierilor, ci trebuie să asigurăm securitatea alimentară”, a continuat Alexander Bernhuber.

Înainte ca textul să devină lege, Parlamentul European trebuie să adopte o poziție de deschidere a negocierilor cu Consiliul UE, care reprezintă guvernele naționale ale statelor membre.

Proiectul de lege a fost propus de Comisia Europeană în iulie 2022 și urmărea să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE. La baza acestui proiect se află riscurile legate de folosirea pesticidelor, printre care au fost invocate rate crescute de cancer și boli precum Parkinson, precum și degradarea mediului, inclusiv scăderea insecte polenizatoare fără de care fermierii nu pot cultiva culturi.

Propunerea inițială a Comisiei s-a confruntat cu respingere din partea lobby-urilor agricole și agrobusiness și a parlamentarilor conservatori, din cauza temerilor că reducerea drastică a utilizării pesticidelor ar împiedica productivitatea agricolă și ar afecta competitivitatea fermierilor din UE.