”Pensii speciale pentru țăranul de la sat, nu pentru parlamentari”

7
”Pensii speciale pentru țăranul de la sat, nu pentru parlamentari”

”Pensii speciale pentru țăranul român!” – este o propunere care poate părea nebunească, însă care ar putea rezolva multe dintre problemele din sectorul agriculturii și dezvoltării rurale din România, susține președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru. Acesta a vorbit în emisiunea ”Agricultura la Raport” despre greșelile pe care le face Ministerul Agriculturii, spunând că instituția trebuie să îi susțină mai mult pe fermierii care vor să se dezvolte și să facă performanță.

”Obiectivul nostru ar trebui să fie să-l stimulăm pe cel care are vaci azi, nu mă interesează de acum doi ani; și să-l determinăm prin instrumentele guvernamentale, legislative, bugetare, să se dezvolte, pentru că avem nevoie de producție internă.

În 2020 cred că avem 27% lapte crud venit din spațiul intracomunitar, iar la cum văd anul 2021 s-ar putea să fie și mai mult. Anul trecut doar România a avut secetă, furaje scumpe, nu Ungaria, nu Polonia. Eu ce fac? Patriotismul acesta, să mă duc să iau de la fermierul român cu 30% mai scump decât pot să-mi iau din Ungaria nu merge. Am și eu angajați, am și eu salarii de plătit. Patriotismul se vede în frigider, dar trece prin buzunar”, a precizat Dorin Cojocaru.

În opinia președintelui APRIL, Ministerul Agriculturii are în prezent o mentalitate de minister al ajutorului social, lipsită de viziune pe termen lung.

”Eu sunt dispus să intrăm cu fermierii în parteneriat, dar MADR trebuie să uite acea mentalitate de Minister al ajutorului social. Trebuie să devină odată un motor de sprijin pentru dezvoltare, să aibă viziune și strategie pentru susținerea unei agriculturi industrializate, pentru că acesta este viitorul. Ce discutăm de vatra satului, de fermele mici, de gospodăriile populației, trebuie făcut alt buget. Nu trebuie amestecați cei mici cu cei mari.

În situație de criză, în pandemie, pe cine ne-am bazat? Când s-au închis piețele, pe cine ne-am bazat? Cine a dus marfa de la furcă la furculiță, în situații de încorsetare și carantină? Pe cine s-a bazat Guvernul României în 2020? Nu am nimic cu ei, dat trebuie să îi sprijinim pe cei care contribuie la buget, la PIB, cei care plătesc salarii și impozite, acești fermieri care plătesc taxe la veterinari”, a mai explicat Cojocaru.

Liderul APRIL a venit și cu o soluție inedită: Guvernul ar trebui să plătească pensii speciale pentru țăranii din România, care au grijă de propriile gospodării, iar fondurile pentru agricultură să fie direcționate către fermierii care vor să se capitalizeze și să își dezvolte fermele.

”Am înțeles, țăranul este amărât, dar fă-i o rentă viageră de la Ministerul Muncii; pensii speciale pentru țăranul de la sat, nu pentru parlamentari și juriști. Să le facă facă pensii speciale la țărani, de ce n-au gândit-o așa? Și să lase bugetul acesta și fondurile europene pe o dezvoltare a fermei comerciale”, a mai precizat Dorin Cojocaru pentru AGRO TV.