PENTRU 2017, SUCEVENII AU INCASAT SUBVENTII LA MOTORINA IN VALOARE DE APROAPE 3 MILIOANE DE LEI

545

Subvenţiile acordate de la bugetul naţional producătorilor agricoli suceveni, cu titlul de acciză redusă la motorină, s-au ridicat, în 2017, la circa 2,91 de milioane de lei, se arată într-o informare a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava. Conform sursei citate, suma  este un mai mare cu 1,39 de de milioane de lei faţă de cea din anul 2016, când spre agricultura suceveană au fost o orientate subvenţii la moto-rină în valoare de 1,52 de milioane de lei.

În baza HG nr. 1174 din 2014, ajutorul de stat se acordă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate din agricultură, sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă. Pentru anul 2017, valoarea efectivă a sprijinului  a fost de 1,4185 de lei pentru fiecare litru de combustibil consumat, conform reglementărilor în cauză.

Pentru a se bucura de sprijinul financiar al statului, solicitanţii ajutorului de stat sunt obligaţi să achiziţioneze motorină şi să aibă documente fiscale de vânzare de la furnizori, dar şi să folosească cantităţile respective în sectoarele vegetal, zootehnic şi cel de îmbunătăţiri funciare. Important de menţionat este că autorii cererilor nu trebuie să fi fost în dificultate financiară, adică să nu fi constituit subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare. De asemenea, în cazul acestora nu trebuie să fi fost emisă o decizie de recuperare a unui ajutor de stat. Respectivele cereri trebuie să cuprindă informaţii cu privire la suprafeţele de teren, inclusiv pe structura de culturi şi pe efectivele de animale, păsări şi albine, pe care le exploatează solicitantul sau pe lucrările de îmbunătăţiri funciare pe care acesta le-a executat. Nerespectarea de către solicitanţi a condiţiilor şi obligaţiilor asumate în vederea obţinerii finanţării determină declanşarea măsurilor de recuperare a ajutoarelor de stat. Potrivit legii, se consideră ajutor necuvenit sumele încasate şi utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fost solicitate, sumele primite prin înscrierea sau atestarea de către beneficiari a unor date ori situaţii nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului şi, nu în cele din urmă, cele primite cu încălcarea, în orice mod, a prevederilor legale. (crainou.ro)