Specialiștii sunt în alertă: Pericolul care pândește noua cultură de grâu!

2

Fermierii se pregătesc de recoltarea grâului însă, deși până în acest moment se arată semnele unei producții bogate, specialiștii atrag atenția că încă mai pot apărea surprize.

Ploile din această primăvară și, mai ales, cele din mai și iunie au schimbat radical perspectiva asupra producției de grâu din acest an, raportat la producția din 2022, când fermierii au de-a face cu o secetă dură.

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că, dacă ploile vor continua și în timpul recoltării, recolta va avea și anul acesta de suferit.

„Încă mai este loc de apă în sol, dar, dacă ploile vor continua, este posibil ca la un moment dat să fie o problemă cu ceea ce înseamnă bolile la cerealele de toamnă”, atrage atenția dr.ing. Marinel Horablaga, de la Stațiunea de Cercetare Lovrin.

Potrivit acestuia, există un mare pericol în această perioadă.

„Deja grâul e în pârg, începe să se matureze, iar dacă vom avea ploi și în timpul recoltatului vor fi mari probleme pentru că nu vom mai avea calitate la grâu, vom avea doar cantitate. Cantitatea se arată bine în ziua de astăzi”, a declarat dr.ing. Marinel Horablaga într-un interviu acordat TVR Timișoara.