STUDIU RECENT: Pericolul gazelor cu efect de seră NU vine de la fermele de animale!

1

Un studiu recent zdruncină serios ideea că fermele de animale, în special cele de bovine, sunt unul dintre principalii vinovați în privința creșterii cantității de gaze cu efect de seră la nivel planetar.

Dimpotrivă, studiul arată că fermele de animale, cu precădere cele de lapte, pot fi lideri în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Gazul metan a fost în prim-plan în ultima perioadă și din motive întemeiate. Metanul, împreună cu dioxidul de carbon și oxidul de azot, sunt cele trei gaze principale cu efect de seră

Mass-media poziționată împotriva creșterii animalelor, pe motiv că fermele, în special cele de lapte, sunt emițători de gaze cu efect de seră (GES), ignoră detaliile.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, dar se comportă diferit de dioxidul de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de seră din combustibilii fosili.

Potrivit unei cărți albe recente, ai cărei autori sunt dr. Frank Mitloehner, dr. Ermias Kebreab și Michael Boccadoro, metanul este un poluant climatic de scurtă durată și există în atmosfera noastră timp de 12 ani înainte de a fi defectat. Aceasta înseamnă că, atunci când se emite o rată constantă de metan timp de mai mult de 12 ani, o moleculă de fapt înlocuiește o moleculă emisă anterior care a fost îndepărtată de atunci. Cu alte cuvinte, metanul nu se acumulează în atmosferă.

Metanul este diferit de dioxidul de carbon (CO2), deoarece CO2 rămâne în atmosfera noastră timp de secole și se acumulează în timp. Metanul se descompune în aproximativ 12 ani.

E un lucru cunoscut că fermierii responsabili își îngrijesc totdeauna pământul, în parte pentru că se bazează pe pământ, iar fermele de animale nu diferă.

Pe măsură ce fermele iau măsuri favorabile climatului (culturi de acoperire, fără prelucrare, aditivii pentru hrana animalelor, genetică modernă, eficiență crescută, digestori etc.), acestea stabilizează emisiile de metan, ceea ce produce un efect de „încălzire negativă”, cunoscut și ca răcirea atmosferei.

Astfel, fermele de produse lactate, de exemplu, produc mai puțin metan decât făceau în trecut, ceea ce înseamnă că se descompune mai mult metan decât se emite în atmosferă.

Un grafic prezentat de dr. Frank Mitloehner la Indiana Dairy Producers Forum explică modul în care CO2 (dioxid de carbon) rămâne în atmosferă în timp ce CH4 (metan) este distrus cu aproximativ aceeași rată de emisie:

Sursa: UC Davis Department of Animal Sciences, Clarifty and Leadership for Environmental Awareness and Research

Așadar, chiar și o ușoară reducere a metanului va crea un efect de răcire. Nu același lucru se poate spune despre CO2. Aceasta înseamnă că fermele de animale – în special cele de lapte – au o oportunitate reală de a fi liderii mișcării către neutralitatea climei, în ciuda informațiilor vehiculate prin mass-media de grupurile de activiști împotriva crescătorilor de animale.