Pescarii și operatorii din turism cer modificarea legii Rezervației Biosferei Delta Dunării

628

Organizațiile pescarilor și cele ale operatorilor turistici din Delta Dunării le solicită parlamentarilor tulceni și conducerii Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) modificarea în regim de urgență a legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației.

Apelul a fost făcut public în deschiderea reuniunii organizate, marți, de Asociația Patronatelor din Turism Delta Dunării (APTDD), Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD) și de Asociația Delta a Armatorilor și Operatorilor Fluviali și Portuari și a fost citit de vicepreședintele APTDD, Dragoș Cătălinoiu.

“Solicităm guvernatorului Rezervației Biosferei Delta Dunării și parlamentarilor tulceni inițierea de urgență a unei proceduri parlamentare de modificare a legii nr. 82/1993 privind constituirea RBDD și modificarea Hotărârii de Guvern privind Regulamentul de organizare și funcționare a acestei instituții în scopul reorganizării acesteia pe baza principiului promovat de UNESCO ‘Omul și Biosfera’ în care fiecare comunitate locală și mediul asociativ reprezentativ din zonă să facă parte din managementul decizional”, se arată în scrisoarea deschisă făcută publică de Cătălinoiu.

În scrisoare se prezintă principalele probleme cu care se confruntă populația comunităților izolate din Delta Dunării, printre care reducerea cantităților de pește capturate ca urmare a deteriorării calității apelor, lipsa decolmatărilor, transformarea celor 100.000 de hectare de amenajări piscicole în câmpuri de porumb și floarea soarelui și lipsa refacerii zonelor de reproducere naturală a peștilor.

“Rezultatul ‘conservării’ ultimilor 24 de ani: peste 80% din suprafața Deltei Dunării este colmatată. Exemple precum lacul Obretinciuc, de la o adâncime de 8-9 metri la o adâncime de 20-30 centimetri, lacul Fortuna — de la o adâncime de 10-12 metri a ajuns la o adâncime pe care au început să pască caii, sau zona strict protejată Nebunul, care este colmatată integral”, precizează sursa citată.

În radiografia Deltei Dunării, autorii se arată îngrijorați din cauza depopulării Rezervației și menționează că, în ultimii 20 de ani, populația din comunitățile izolate a ajuns la un sfert din efectivele înregistrate în anul 1990.

În timpul alocuțiunilor susținute în deschiderea dezbaterilor, fostul senator PSD Trifon Belacurencu a susținut că actualul guvernatorul al Rezervației, Mălin Mușetescu, nu ar mai trebui susținut în funcție, ca urmare a propunerilor făcute pentru modificarea Regulamentului de acces și circulație a ambarcațiunilor în Delta Dunării. Fostul parlamentar social-democrat a menționat pentru AGERPRES că intervenția din timpul dezbaterii nu este susținută de organizația teritorială a PSD și că aparține “unui om al Deltei”.

După întâlnirile desfășurate în ultimele două luni cu pescarii din Deltă, guvernatorul Rezervației a propus modificarea Regulamentului de acces și circulație a ambarcațiunilor în Deltă, pentru protejarea resurselor acvatice afectate de vitezele foarte mari cu care circulă unele ambarcațiuni. Propunerea conducerii ARBDD a fost criticată de APTDD, FOPPDD și de unii primari și a fost ulterior retrasă de Administrația Rezervației.

“Am retras acea propunere. Vom implementa cu alte procedee tehnice acest control al vitezelor. Oricum, vom monitoriza vitezele ambarcațiunilor. Vom vedea bugetul pentru achiziția de radare. Toată Olanda este monitorizată cu radare”, a declarat guvernatorul Rezervației.

Întâlnirea organizată de APTDD, FOPPDD și Asociația Delta reunește peste 100 de persoane și are loc la un interval de 24 de ore de la o altă reuniune organizată de ARBDD cu autorități locale și operatori turistici, la sediul instituției statului.