PESTA PORCINA AFRICANA SI GRIPA AVIARA DAU TARCOALE JUDETULUI VASLUI

357
GOLSSEN, GERMANY - APRIL 28: Piglets crowd a stall at the H.C. Daniels hog farm in Drahnsdorf on April 28, 2016 near Golssen, Germany. German hog farmers are exporting pork meat successfully to Great Britain and undercutting British farmers, in large part because British regulations on how pigs may be raised are stricter than in Germany, meaning British pork is more expensive. Supporters of Great Britain's departure from the European Union, or Brexit, cite cheap imports of pork as one example of why Britain should leave the EU. EU membership means Great Britain cannot impose tariffs on German pork. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

O informatie aparent banalã, apãrutã zilele acestea pe pagina de internet a Consiliului Judetean, bagã frica în proprietarii de porci din judetul Vaslui, taman înaintea Crãciunului. În timp ce gripa porcinã este confirmatã în zona Galati, la granita cu judetul nostru, sefii CJ Vaslui vor sã angajeze o firmã privatã, care sã colecteze si sã incinereze animalele moarte provenite din gospodãrii. Se pun la bãtaie în jur de 22.000 de lei, cu tot cu TVA, pânã la finele anului, Dar, pentru ce si de ce Buzatu ia astfel de mãsuri, în timp ce toatã lumea sustine sus si tare cã la Vaslui nu va ajunge gripa porcinã? Sunt informatii tinute la secret, despre care liderul PSD Vaslui are habar, dar nu le face publice? În cazul în care o astfel de bãnuialã devine realitate, putem spune cã personajele politice care ne conduc au ascuns adevãrul fatã de cei 450.000 de locuitori ai judetului.

Pânã pe 15 noiembrie, la Consiliul Judetean Vaslui se vor depune ofertele pentru “Servicii de colectare, transport, incinerare si eliminare finalã a animalelor moarte provenite din gospodãriile crescãtorilor de animale”. Titulatura licitatiei spune totul: Dumitru Buzatu vrea sã se punã la adãpost, în cazul în care apare gripa porcinã la Vaslui, si cautã o firmã care sã culeagã si sã distrugã cadavrele de porci. “Animale moarte – animale ucise prin eutanasiere, cu sau fãrã diagnostic exact, ori care au murit, inclusiv animalele nãscute moarte sau nenãscute, în cadrul unei ferme sau în orice alt spatiu ori în timpul transportului, dar care nu au fost sacrificate pentru consumul uman”, scrie în caietul de sarcini, descriind exact situatia din sutele de focare de gripã porcinã din tarã, la care sute de mii de porci au fost eutanasiati, efective din comune întregi. Suma trecutã în cadrul contractului, 18.000 lei fãrã TVA, reprezintã un fel de aconto pentru cazul în care gripa porcinã este confirmatã oficial, pentru cã acesti bani se alocã doar pentru serviciile prestate pânã la 31 decembrie a.c. În mod curios, Buzatu a estimat si cam ce cantitãti va transporta firma care va câstiga licitatia, în jur de 20 de tone de porci morti, la un pret de 900 de lei pe tonã. Ce interese sunt în joc, încã nu stim, desi toti oficialii judetului bagã mâna în foc pentru faptul cã gripa porcinã nu va ajunge aici.

Ne pândeste si gripa aviarã. Primarii vasluieni au fost alertati

Toate primãriile din judetul Vaslui au primit, ieri, faxuri de la Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), prin care li se cere edililor sã discute cu populatia, sã nu mai lase animalele libere pe ulite, în special gâstele, ratele si pãsãrile. “Adresãm rugãmintea cãtre crescãtorii si detinãtorii de pãsãri (gospodãrii ale populatiei) sã respecte urmãtoarele mãsuri de biosecuritate: pãsãrile vor fi mentinute în interiorul curtilor, fãrã a fi lãsate libere în afara acestora; se va avea în vedere limitarea perimetrului din interiorul curtii la care au acces (acesta fiind cât mai restrâns); hrãnirea pãsãrilor se va face în spatii închise sau acoperite la care nu au acces pãsãrile sãlbatice; furajul folosit va fi depozitat în spatii închise evitându-se accesul pãsãrilor sãlbatice, inclusiv al „speciilor punte”: vrãbii, ciori, porumbei, cotofene etc.; interzicerea accesului palmipedelor la amenajãri hidrologice naturale sau artificiale (lacuri, bãlti etc)”, este adresa ajunsã la primãrii. “Vom lua mãsuri, vom discuta cu toti locuitorii, pentru a nu mai lãsa libere, pe ulite, pãsãrile din gospodãrii, ratele, gâstele. Ni s-a cerut sã limitãm, pe cât posibil, contactul animalelor din gospodãrii cu ratele sau gâstele sãlbatice, pentru a nu avea gripã aviarã în judet”, ne-a spus Constantin Galeru, primarul comunei Oltenesti.